Asayiş
Giriş Tarihi : 11-08-2017 11:19   Güncelleme : 11-08-2017 11:56

"Radar Cezaları Yasal Değil"

Sinop Valisi Hasan İpek, sürücülerin korkulu rüyası olan radar uygulaması hakkında açıklamalarda bulundu

Sinop Valisi Hasan İpek, sürücülerin korkulu rüyası olan radar uygulaması hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Vatandaşları uyarıcı herhangi bir işaret veya levha olmaksızın radar uygulaması yapılamayacağını belirten Vali Hasan İpek, böyle bir durumla karşılaşılması halinde durumun kendilerine bildirilmesini istedi. Vali İpek; “Sayın İçişleri Bakanımızın ve hükümetimizin bir talimatıdır. Uyarısı olmadan kurulmuş, tuzak diye adlandırdığımız radar görürseniz eğer, onları bizlere ihbar edin. Tuzak radar kesinlikle olmayacak. Sadece eğitim amaçlı radarlar kurulacak. Bu konuda emniyet müdürümüzün de tüm trafik ekiplerine talimatı var. Yani eğer radar kuruluyorsa mutlaka uyarı levhası konulacak ve bu levhadan belirli bir mesafe geçildikten sonra radar aracı olacak. Bunun aksi bir durumla karşılaşırsanız mutlaka bize bildirin. Vatandaşa tuzak kurmaya müsamaha gösterilmeyecek” dedi.

 

Uyarı Yoksa Ceza da Yok

Öte yandan ülke genelince çok sayıda radar cezası mahkemelere yapılan itirazlar neticesinde uyarı levhaları olmadığı için iptal edilmişti. Trafik cezasına yapılan itirazla ilgili verilen kararlarda, “Uyarıcı levha olmadan radarla hız kontrolü yapılamaz” denildi. Kararlarda, uyarıcı levha olmamasının tuzak kurulduğu anlamına geldiği belirtilerek şu görüşlere yer verildi: “Öncelikle kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini, yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemek, trafik kurallarının konuluş amacına uygun olmadığı gibi araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına gelecektir ki bu durum, çağdaş hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmaz ve kabul edilemez.”

 

Radar tuzağının kaldırıldığını duyurdu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’da geçtiğimiz yıl içerisinde sürücüleri ağır cezalar ile baş başa bırakan tuzak radar uygulamalarının kalktığı müjdesini vermişti. Bakan Soylu, radar uygulamalarının ve bir takım elektronik denetimlerin özellikle ağır bir ceza ile karşı karşıya bıraktığı vatandaşlarımıza bir açıklık getirmek istediklerini belirterek şunları söylemişti; “500 metre önceden uygulamayı vatandaşa giydiren veya üst üste cezaları gerçekleştirebilecek yönetmeliği düzeltecek bir anlayışı getirdik. Yani her 300 metrede bir, 1 kilometrede bir ceza anlayışı ortadan kalkmıştır. Bundan sonra tuzaklı radar uygulaması bu ülkede yapılmayacak. Bir devlet vatandaşına tuzak kurmaz. Yazarsın görünebilecek bir mesafeye '1 kilometre sonra radar var', olur biter. Sen noktaları belirlersin, bunlara ait tedbir alırsın; modern devlet dediğin böyledir. Vatandaşını uyarırsın, levha, yavaşlatıcı birtakım şeyler koyarsın."

Kaynak: Vitrin Haber

Erkan TaşErkan Taş