Duyurular
Giriş Tarihi : 09-08-2019 10:17   Güncelleme : 09-08-2019 16:00

Sağlık Bakanlığı Kist Hidatik Konusunda Uyardı

Sağlık Bakanlığı ve ilçemiz veteriner hekimleri kurban bayramı öncesi tüm vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı Kist Hidatik Konusunda Uyardı

Kist Hidatik Nedir Belirtileri Nelerdir?

Kist hidatik halk arasında “kist hastalığı” olarak bilinen hastalık, kirlenmiş gıdaların tüketimi, uçuşan parazit yumurtalarının solunum yolundan girmesi, paraziti taşıyan hayvanlara dokunulduktan sonra ellerin hijyenik şekilde yıkanmamasıyla hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıktır.

Kist hidatik, insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi organlarında kistler oluşturarak kişinin ölümüne sebep olabilen paraziter bir hastalıktır.

Uzun yıllar belirti vermeyeceği gibi kist büyüdükçe, yerleştiği organa göre belirtiler verebilir.

Sık olarak akciğer ve karaciğerde görülen bu hastalık, kişide bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı, karın şişliği, solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı belirtileri görülür.

Bu kistlerin patlaması kişinin ölümüne sebep olabilir. Bunun için Sağlık Bakanlığı bu riski azaltmak amacıyla vatandaşları bu konuda dikkat etmeleri için bir bildirge yayınladı.

Kist Hidatikten Nasıl Korunulur?

Özellikle kurban kesme işlemi sırasında özel kesim yerlerinin kullanılarak veteriner hekimler gözetiminde kesimin yapılması gerektiği vurgulayan Sağlık Bakanlığı, bunun yanı sıra kurbanda kesilen hayvanların kistli sakatatlarını evcil yada sokak hayvanlarına yedirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Evcil hayvan besleyen vatandaşların da hayvanlarının yılda 3-4 kere aşılatılması ve özellikle çocukların ellerinin bol suyla yıkama alışkanlığı kazandırılmasını belirtti.

Ayrıca sebze ve meyvelerin son yıllarda ilaçlanma orasının fazla olması dolayısıyla üzerlerindeki kimyasalların da risk oluşturduğunu belirterek tüm sebze ve meyvelerin yıkayarak tüketilmesi gerektiğini ve kaynağı belli olmayan suların tüketilmemesi gerektiği konusunda vatandaşları uyardı.

Hayvanın İç Organlarındaki Anormal Görünüşlere Dikkat!

Kist Hidatikin yanı sıra, hayvanlarda şarbon, verem, incili tüberküloz olma olasılığının da olduğunu söyleyen ilçemiz veteriner hekimleri, kesim sonrası parçalara ayrılan hayvanın dalağında ufalanma, parçalanma olduğu görülürse şarbon hastalığı şüphesi olduğunu belirterek kesim yapan ve kesim alanına yakınlarda olan herkesin zaman kaybetmeden hastaneye gidip muayene olması gerektiğinin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Bunun yanı sıra hayvanın kaburgasında görülen anormal beyaz kabarcıklar varsa incili tüberküloz olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek bu durumlarda veteriner hekimlere başvurulması gerektiği belirtildi.

Kurban Kesme Sırasında Kendinize Zarar Vermeyin!

Kurban bayramında yaşanan en büyük risklerden biri kurban kesme işlemi sırasında kişilerin kendilerine zarar vermesi. Uzmanlar, kurban kesme sırasında hayvanların verdiği ani refleksler yada benzer sorunların yaşanması durumunda kesimi yapan kişilerin yanlışlıkla kendilerine veya yardımcı olan kişilere zarar verme oranlarının bir hayli fazla olduğunu belirterek bu işlemin, uzmanı olan kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurguladılar.

AdminAdmin