Eğitim
Giriş Tarihi : 08-12-2017 17:20

Gerze MYO Kore Gazilerini Ağırladı

Gerze Meslek Yüksekokulu, ülkemiz için savaşan gazileri ağırladı. Kore gazileri Ahmet Seyfi İlhan ve Cahit Kuruoğlu, konferans salonunda öğrencilerle buluşurken, Lala nüfusuna kayıtlı İstiklal Savaşı gazisi Harun Gençgün’ün oğlu Ali Gençgün de söyleşiye katıldı

Gerze MYO Kore Gazilerini Ağırladı

Gerze Meslek Yüksekokulu, ülkemiz için savaşan gazileri ağırladı. Kore gazileri Ahmet Seyfi İlhan ve Cahit Kuruoğlu, konferans salonunda öğrencilerle buluşurken, Lala nüfusuna kayıtlı İstiklal Savaşı gazisi Harun Gençgün’ün oğlu Ali Gençgün de söyleşiye katıldı.

İlçemizin eğitim sektöründeki parlayan yıldızı Gerze Meslek Yüksekokulu’nda anlamlı bir etkinlik yapıldı. Günümüzde, Güney Kore ile Amerika arasındaki savaş söylemleri her geçen gün kızışırken, öğrenciler 1950 ile 1953 yılları arasında yaşanan Kore Savaşı ile ilgili anıları birinci ağızdan dinlediler.

Programın açılış konuşmasını yapan Gerze MYO Müdürü Mehmet Sedat İpar, 1950’li yıllardan günümüze kadar olan sürece savaşların nedenlerinin çok değiştiğini vurguladı. O yıllarda Kore’ye yardımda bulunarak adımızın unutulmaz bir şekilde tarihe yazdırdığımızdan bahseden İpar, “o savaşta gösterdiğimiz üstün dayanışmadan ötürü Kore bizi hiçbir zaman unutmadı. Bugün burada yapmış olduğumuz programın genel amacı da gazilerimizin savaş zamanı neden yaşadıklarını öğrenerek o günleri hatırlamaktır.

Türk ordusunun savaşta ve kahramanlıktaki başarısını Kore Savaşı’nda da gördük. Ordumuz orada sadece savaşmakla kalmayıp, Türklüğün vefasını da gösterdi. Türk askerleri oradaki yardıma muhtaç çocuklara eğitim verdi. Bu yönüyle de Türkler savaşçı niteliğinin yanında vefalı özellikleriyle de savaşta dikkat çekti” dedi.

“Sinop 11 şehit verdi”

İpar’ın ardından konuşmacı olarak sahneye çıkan Gerze MYO Okutmanı Sabri Boztepe, 5 bin 90 askerle Kore Savaşı’na katıldığımızı belirtti. Savaşın başlamasından 5 ay sonra Türk Ordusu’nun savaşa katıldığına dikkat çeken Boztepe, “Kore Savaşı’nda 896 şehit verdik. Bunlardan 11’i de Sinoplu” şeklinde konuştu.

“İçimizdeki vatan sevgisiyle Kore’ye gittik”

Kore’ye giden kahraman Türk askerlerinden biri olan Ahmet Seyfi İlhan, o dönemlerde yaşadığı anılarını anlattı. İlhan şöyle konuştu: “Üniversite okumak istedim. Ailem okutmadı. Ben de subay olmak için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne başvurdum. Daha sonra Türkiye’nin Kore’ye asker göndereceği öğrenilince, komutanım Refik Tiryaki beni yollamak istemedi. Ben de Kore’deki savaşa ordumuzu temsil etmek için katılmak istediğimi belirttim.

Kore’ye kendi isteğimle gittim. Harp zamanı taarruz emri verildi. Biz de cepheye gittik. Bir süre sonra emir geri çekilince 3 şehit verdiğimizi gördüm. Allah’ım hiçbir millete savaş göstermesin.

Bu yaşadıklarımı neden anlatıyorum? Vatan sevginiz hiçbir zaman azalmasın diye siz gençlere bu anılarımı anlatıyorum. Sizlerden de vatan sevgisi bekliyorum”

Haber: Kaan TÖNGELCİ / Gerze'nin Sesi

Erkan TaşErkan Taş