Eğitim
Giriş Tarihi : 03-11-2016 15:30   Güncelleme : 03-11-2016 14:50

İki Lise Tek Çatı Altında

Atatürk Çok Programlı Anadolu Lisesi olarak yoluna devam eden Gerze Lisesi, 1972 yılından beri Gerze’nin eğitiminde başrolü üstleniyor. Uzman eğitimci kadrosu ve son yıllardaki başarılı grafiğiyle dikkat çeken lisenin müdürü Safter Soydan gazetemize konuştu.

İki Lise Tek Çatı Altında

Atatürk Çok Programlı Anadolu Lisesi olarak yoluna devam eden Gerze Lisesi, 1972 yılından beri Gerze’nin eğitiminde başrolü üstleniyor. Uzman eğitimci kadrosu ve son yıllardaki başarılı grafiğiyle dikkat çeken lisenin müdürü Safter Soydan gazetemize konuştu.

 Geçen seneye kadar Anadolu Lisesi, düz lise ve kız meslek lisesinin aynı anda eğitim gördüğünü aktaran Soydan, düz lise bölümünün geçen sene son mezunlarını verdiğini aktardı. 145 öğrencisi ve 8 sınıfıyla eğitim veren Anadolu Lisesi’nde 13’ü lisans, 18’i ön lisans ve 1’i de açık öğretim olmak üzere 32 öğrenci 2015-2016 eğitim öğretim yılında üniversitelere yerleşti.

 “Öğrencilerimiz kitap okuma alışkanlığı kazandı”

Fatih projesi kapsamında akıllı sınıf ve tabletlerle eğitim verildiğini belirten Soydan, Gerze’nin en iyi kütüphanesine sahip okul olduklarını vurguladı. 4 bin kitaptan oluşan kütüphanelerindeki kitap sayısının her geçen gün bağışlarla arttığını dile getirdi. Müdür, İş Bankası Kültür Yayınları Sorumlusu Gerzeli Ahmet Salcan’ın da geçen sene 400 kitap bağışladığını ifade etti.

 Öğrencilerin ve öğretmenlerin her geçen gün büyüyen kütüphaneyle birlikte okuma alışkanlığı kazandığını anlatan Soydan, kendisinin de geçen sene bu alışkanlığı kazandığını ve artık devamlı kitap okuduğunu sözlerine ekledi.

 Sağlıklı bir nesil yetişecek

“Geçmişin köklü bir eğitim kurumu olarak geleceğe bilinçli nesiller yetiştiriyoruz” diyen Soydan, özelleştirilen okul kantiniyle birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yasaklanan sağlığa zararlı ve obeziteye yol açan besinlerin artık kantinde olmadığını söyledi. “Meyve, yoğurt, süt, peynir gibi ürünler artık kantinimizde yer alacak” dedi.

 21 güvenlik kamerasıyla okulun her an denetimde olduğunu belirten Atatürk Çok Programlı Anadolu Lisesi müdürü, “öğrencilerimizin güvenli bir ortamda okuması en öncelikli görevimiz” açıklamasında bulundu. Cep telefonu kullanmanın okul içerisinde yasak olduğunu ve öğrencilerin sadece eğitime odaklandıklarını belirtti.

 Okul, veli ve öğrenci arasında anlaşma imzalandı

Soydan, okul, veli ve öğrenci arasında imzalanan ve herkesin ortak katılımı sonunda oluşan sözleşmeye de değindi. “Bu sözleşme, veli ve öğrenciyi okulun işleyişi, kuralları, okulun öğrenci ve velilere sağlayacağı imkanlar ve tarafların karşılıklı hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek amacıyla hazırlandı” dedi. Sözleşmenin detayları ise şu şekilde:

Öğrenci hakları:

-  Öğrenciler haklarını özgürce ifade edebileceklerdir.

- Öğrencilerin bireysel farklılıklarına saygı gösterilecektir.

- Okul kurallarının uygulanmasında tüm öğrencilerine eşit davranılacaktır.

- Okul yönetiminde temsil etme ve edilme hakkına sahiptir.

- Kendini ve diğer öğrencileri tanıma, kariyer planlama, karar verme ve ihtiyaç duyduğu benzeri konularda danışmanlık alma haklarına sahiptir.

 Öğrencinin sorumlulukları:

- Okul yönetimine fikir, eleştiri, öneri ve çalışmalarımla katkıda bulunacağım.

- Arkadaşlarıma, öğretmenlerime ve tüm okul çalışanlarına saygılı davranacağım.

- Hiçbir şekilde kaba kuvvete ve baskıya başvurmayacağım.

- Zararlı, bölücü, ideolojik amaçlı etkinlikler içinde yer almayacağım, bunlarla ilgili rozet, amblem, afiş, yayın vb. materyalleri taşımayacağım, bulundurmayacağım.

- İstediğim üniversite ve bölüme gidebilmek için bütün gücümle bıkmadan, usanmadan ve yılmadan çalışacağım.

 Velinin hakları:

- Veli, okul yönetimine katılma hakkına sahiptir.

- Çocuğun okuldaki gelişim süreciyle ilgili düzenli olarak bilgilendirilecektir.

- Çocuğa okul ortamında nitelikli kaynaklar, eğitim ve fırsatlar sunulacaktır.

- Çocuğum adil ve saygılı davranışlarla karşılanacaktır.

 Velinin sorumlulukları:

-  Çocuğumun her gün okula zamanında, öğrenmeye hazır, okulun kılık-kıyafet kurallarına uygun bir şekilde gitmesine yardımcı olacağım.

- İhtiyaç duyduğunda öğrencinin ödevlerine katkı sağlayacağım, gerekli açıklamaları yapacağım, ancak; kendi yapması gereken ödevleri asla yapmayacağım.

- Evde, o gün okulda yaptıklarını paylaşarak günün değerlendirmesini çocuğumla birlikte yapacağım.

- Toplumsal hizmet çalışmalarını destekleyeceğim.

 Okulun hakları:

- Destekleyici, güvenli ve etkili bir ortamda çalışmak.

- Okul toplumundan ve çevreden saygı ve destek görmek.

- Okulda alınan tüm kararlara ve okul kurallarına uyulmasını istemek.

 Okulun sorumlulukları:

- Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimini destekleyecek materyal, ekipman ve teknolojik donanım sağlamak.

- Öğrenci, veli ve çalışanlar arasında hiçbir nedenden dolayı ayrım yapmamak.

- Okulun güvenilir, temiz, yaşanılabilir bir eğitim yuvası olmasını sağlamak.

- Okul ve çevresinde şiddet içeren davranışlara kesinlikle izin vermemek.

- Öğrenciler için iyi bir model olmak.

Seda ŞengülSeda Şengül