Eğitim
Giriş Tarihi : 04-09-2018 16:53   Güncelleme : 04-09-2018 17:27

“Mesleki Eğitim Merkezi” öğrencileri bekliyor

Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan “Mesleki Eğitim Merkezi” meslek sahibi olmak isteyenlere kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgeleri verecek

“Mesleki Eğitim Merkezi” öğrencileri bekliyor

Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan “Mesleki Eğitim Merkezi” meslek sahibi olmak isteyenlere kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgeleri verecek.

Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Ertan Bekgöz, ilçemiz esnaflarını ziyaret ederek bilgi paylaşımında bulundu.

Ülkemizin ihtiyacı olan nitelikli ve teknik beceriye sahip, kendini geliştirmiş bireyler yetiştiren; bilim ve teknolojiyi toplum yararına kullanan, bilgiyi üretime dönüştüren eğitim merkezi olmak amacıyla okul bünyesinde açılan meslek eğitim merkezi, toplumdaki kalifiye eleman ihtiyacı doğrultusunda kursiyerlerin kendi ilgi ve yeteneklerini belirleyecek. Meslekle ilgili doğru tercihlerde bulunmayı sağlayarak ilgi, istidat ve kabiliyetleri geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandıracak.

22 yaşından küçükler 4 yıl eğitim alacaklar

Mesleki Eğitim Merkezlerinde öğrenci olmak için en az ortaokul mezunu olmak gerekiyor. Ardından ilgi ve yeteneğine bağlı iş temin ederek, Mesleki Eğitim Merkezi tarafından verilen sözleşmeyi iş yerine onaylattıktan sonra öğrenciler okulda 1 gün teorik eğitim, 4 gün ise iş yerlerinde mesleki eğitimlerini alacaklar.

Öğrenciler kayıt oldukları günden itibaren 3308 Sayılı kanun çerçevesinde sigortalanacaklar. En az asgari ücretin yüzde 30'u kadar maaş alacak olan öğrenciler, 4 yılın sonunda ustalık belgelerini alarak, sektörde işe hazır vasıflı elemanlar olarak iş hayatına adım atacaklar.

Verilen belgeler AB ülkelerinde geçerli olacak

Mesleki Eğitim Merkezi tarafından eğitim sonrasında verilecek olan Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik belgeleri, uluslararası nitelik taşıyacak olup AB ülkelerinin tamamında geçerli olacak.

22 Yaşından büyükler sadece sınava tabii

22 yaşından büyükler ise gerekli şartları taşımaları halinde sadece Denklik başvurusuna müracaat ederek Kalfalık ve Ustalık sınavlarına katılıp Kalfalık ve Ustalık belgesine sahip olabilecekler.

Ustalık belgesine sahip olanlar KOSGEB’den 50 Bin TL hibe ve 100 Bin TL kredi desteği alarak kendi iş yerlerini açma imkanına kavuşabilecekler.

Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenci olmak için Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine başvuruda bulunarak ayrıntılı bilgi edinilebilir.

İşverene de imkanlar sağlayacak

Devlet tarafından işverene aylık her çırak için “Teşvik Ödemesi” yapılacak. 20’den az çalışanı olan işverene her çırak için 290 TL; 20’den çok çalışanı olan işverene ise 145 TL ödeme yapılacak.

Seda ŞengülSeda Şengül