Eğitim
Giriş Tarihi : 24-08-2020 17:18   Güncelleme : 27-08-2020 10:08

Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencilerini İlgilendiren Karar!

Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerine, lise diploması imkânı

Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencilerini İlgilendiren Karar!

Milli Eğitim Bakanlığı, ustalık ve kalfalık belgesi almış veya mesleki eğitim merkezinde okumaya devam eden fakat diploma programına dâhil olmayan kişilerin, telafi dersler ile ‘meslek lisesi diploması’ sahibi olabileceklerini duyurdu.

Bu kapsamda Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan Mesleki Eğitim Merkezinde okuyarak mezun olmuş fakat diploma programında dâhil olmayarak kalfalık ve ustalık belgesi almış kişiler artık telafi dersler ile lise diploması alabilecekler.

Bunun yanı sıra Mesleki Eğitim Merkezinde okuyan ve 11'inci, 12'inci sınıftaki diploma programına dâhil olmayan öğrencilerde fark derslerini alarak meslek lisesi diploması almaya hak kazanacaklar. Ayrıca dışarıdan ustalık kalfalık sınavına girmiş ortaokul veya imam hatip ortaokulu mezunu kişilerde diploma programına dâhil olarak diploma almaya hak kazanacaklar.

  1. Dersleri başarılı geçenler ve devamsızlık yapmayanlar lise diploması alabilecekler.
  2. Merkezi Eğitim Merkezinde, meslek lisesi diploma programı uygulanan 9. ve 10. öğrencileri 4 yıllık eğitim sonunda kalfalık belgesi, ustalık belgesi aynı zamanda meslek lisesi diploması almaya hak kazanacaklar.
  3. Mesleki Eğitim Merkezinde okuyan 11. ve 12. sınıftaki diploma programına dâhil olmayan öğrenciler de fark derslerini alarak meslek lisesi diplomasını almaya hak kazanacaklar. Bunun yanı sıra mesleki eğitim merkezinde okuyarak mezun olmuş kalfalık ve ustalık belgesi alan kişiler okulun telafi programına dâhil olarak diploma almaya hak kazanacaklardır.
  4. Telafi eğitimlerine katılmak şartıyla, dışarıdan gelerek ortaokul mezunu olmuş, kalfalık ve ustalık belgesi almış kişilerde diploma programına dâhil olarak diplomalarını alabilecekler.
  5. Telafi programları, Gerze Teknik ve Anadolu Lisesi tarafından hazırlanıp Milli Eğitim Müdürlüğünün onayı alınarak yayınlanacak; Eğitim-öğretim dönemi başlayana kadar kayıtlar yapılacaktır. Telafi programı 36 hafta boyunca sürecektir.

Konuyla ilgili olarak Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin yapmış olduğu açıklama ise şu şekilde;

  1. Eğitim Bakanlığının Meslek Liselerine göndermiş olduğu ''Diploma Telafi Programı '' konulu yazıya göre çırak öğrenci olarak eğitimine devam eden ya da Kalfalık Ustalık belgesine sahip olan ustalar da Telafi eğitimine alınarak fark derslerini vererek kendi meslek alnı ve dalına ait Meslek Lisesi Diplomasına sahip olacaklardır. Fark dersleri tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında yüz yüze eğitim yoluyla akşam ve/veya hafta sonu yapılacak.
  2. Telafi eğitimleri ders yılı başında başlatılacak olup öğrenci kayıt işlemleri de bu tarihe kadar tamamlanacaktır. Ancak bu tarihten sonra yapılan kayıtlar devamsızlık süresinden değerlendirilecektir. Sadece telafi eğitimine kayıt olan öğrenciler için sigorta ve devlet katkısı işlemleri yapılmayacaktır. Telafi eğitimine katılacak öğrencilerin kayıtları ve diğer iş ve işlemleri e-Mesem sisteminde açılacak olan modül üzerinden yapılacaktır.
  3. En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olup kalfalık veya ustalık belgesi sahibi olanlar ile halen mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören ve diploma programına dâhil olmayan öğrencilerin diploma alabilmeleri için Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programında yer alan derslerin tamamından başarılı olmaları esastır.
  4. Lise Mezunu olup aynı zamanda Ustalık Belgesi sahip olanlara Ustalık Belgesinde yazılı olan alanla alakalı doğrudan diploma düzenlenecektir.
AdminAdmin