Güncel
Giriş Tarihi : 20-07-2017 11:44   Güncelleme : 20-07-2017 12:24

2018 Yılı İçin 'Emlak Vergisi Rayiç Değerleri' Yeniden Belirlendi

Yeni emlak vergi değerlerine yargı yolu açık, itiraz edilebilir ancak son tarih 31 Temmuz

2018 Yılı İçin 'Emlak Vergisi Rayiç Değerleri' Yeniden Belirlendi
 81 ilin 2018 yılında arsa, arazi ve binalar için uygulanacak emlak vergi değeri, 2017 yılı itibari ile komisyonlarca tespit edilerek  belediyelere gönderilmeye başlandı.

Emlak değerleri 4 yılda bir belirleniyor ve emlak vergisi de bu güncel değerler üzerinden veriliyor.  Bu değeri de Takdir Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda ticaret odası, vergi dairesi, belediye ve tapu dairesinden memurlar bulunuyor

Konut, ofis, ticari mülkler, mağaza, dükkan gibi gayrimenkullerin emlak vergi değerinin tespit edilmesinde “arsa değeri” dikkate alınıyor. 2018 yılında uygulanacak arsa değerinin bu yıl komisyonlarca geçmiş yıllara göre yüksek oranda artırılması konut ve dükkan sahiplerinin ceplerini zorlayacak görünüyor.

YENİ EMLAK DEĞERİ NEREDEN NASIL ÖĞRENİLECEK?

Muhtarlıklardan ya da belediyelerden yeni emlak değerini öğrenebilirsiniz. Eğer “fahiş artış” olduğunu görürseniz 30 gün içinde vergi mahkemesine başvurulması gerekiyor. 31 Temmuz’a kadar başvuruda bulunmanızda fayda var.

Ev, daire, dükkân, mağaza vs.nin değeri tespit edilirken; bina maliyet bedeline, “arsa payının değeri de” ekleniyor. Örneğin 600 metrekare  arsası olan bina da 120'şer metrekarelik 6 daire varsa, her birinin 120 metrekarelik bina değerine, 600/6 = 100 metrekarelik arsa değeri de ekleniyor. Yeni inşa edilen binaların ise emlak vergisi, binde 6 (ya da 3) oranında hesaplanan arsa payı vergisinden düşük olamıyor.

KARAR TÜM MAHALLEYİ KAPSAR

Emlak değerinde yanlışlık olduğunu düşündünüz ve mahkemeye başvurdunuz. Mahkeme haklı olduğunuza karar verirse karar tüm mahalleyi, sokağı ve caddeyi kapsar. Bu durumda mahkemenin yeniden belirlediği birim değer üzerinden tüm emlakların değeri yeniden hesaplanır.

Seda ŞengülSeda Şengül