Güncel
Giriş Tarihi : 28-10-2019 12:29

Ad, Soyadı Değişikliğinde Son 4 Gün

Ad ve soyadında değişiklik yapmak isteyen vatandaşların ilçe nüfus müdürlüğüne başvuru yapmalarına son 4 gün kaldı.

Ad, Soyadı Değişikliğinde Son 4 Gün

Adında yanlış harf yazımı, iki ismin bitişik yazılması veya soyadının rencide edici, alay konusu olmasından dolayı mağdur olan vatandaşların bundan önce ad, soyad değişikliği için mahkemeye başvurmaları gerekiyordu. Vatandaşların bu konudaki mağduriyetlerinin daha kolay giderilmesi için 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunun ad ve soyadı düzeltilmesi başlıklı ek geçici 8. Maddesinde yapılan değişiklikle, vatandaşlar bir defaya mahsus olmak üzere mahkeme kararına ihtiyaç duymadan ad ve soyadı değişikliği yapabilecek.

Soyadı Kanunu’na aykırı olan, umumi edebe uygun olmayan, rencide edici veya gülünç soyadları, (örn: yalak, sıçan, satılmış, tüylü vs.) yazım, imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklı anlam değişikliği bulunan ad (Ayşegül/Ayşe Gül, Semran/Semra) ve soyadlarını mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurullarının vereceği kararla bir defaya mahsus değiştirebilme hakkına sahip. Ayrıca evli olan erkeklerin soyadını değiştirmesiyle eşinin ve çocuklarının da soyadı değişiyor. Bunların dışında ad ve soyadı değişimi için talepte bulunan vatandaşların mahkemeye başvurması gerekiyor.

5 Ocak 2018 tarihinde başlayan uygulamada ilçemizde de ortalama 15 kişinin ad ve soyadında değişiklik yaptığı kaydedildi.

İl veya ilçe nüfus müdürlüğüne giderek ücretsiz dilekçe vererek yapılacak başvurular 3 Kasım 2019 Cuma günü sona eriyor.

AdminAdmin