Güncel
Giriş Tarihi : 03-07-2015 09:07   Güncelleme : 03-07-2015 15:12

Akkaş, Ceviz'de Kalite Üzerine Konuştu

Gerze İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Özbay AKKAŞ, ilçemiz merkez ve köylerinde bulunan ceviz bahçelerinin verimlerinin ve elde edilen ceviz kalitesinin artırılması için yapılan çalışmalarla ilgili açılamalarda bulundu.

Akkaş, Ceviz'de Kalite Üzerine Konuştu

İlçemizde tek tek ve kapama bahçe şeklinde dikilmiş çok sayıda ceviz ağacımız bulunmaktadır. Ancak çiftçilerimiz bu ağaçlardan istediği verimi ve kaliteyi alamamaktadır. Bunun en büyük sebebi şudur; cevizin kendisinden yetiştirdikleri yani tohumundan “halk dilinde buna gagel denilmektedir” yetiştirilen ağaçlar aynı özellikte meyve kalitesinde ve aynı verimde olmamaktadır. Bu şekilde yetiştirilmiş veya piyasandan alınıp da verim ve kalitesinden memnun olunmayan ağaçların çeşidinin değiştirilmesine yönelik bu yıl itibariyle bir çalışma başlattık. Bu çalışma ile üç köyde 4 çiftçimizin bahçesinde bulunan 60 ceviz ağacının kabuk altı aşılama(çivili aşı) yöntemi ile çeşitleri değiştirilmiştir. Aşılamada kullanılan kalemler “CHANLER “ salkım ceviz olarak bilinen iklim istekleri itibariyle ilçemize uygun ceviz çeşididir. Aşılama işlemi için Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile koordineli çalışılmış ve konu uzmanı ile aşılama materyalleri noktasında yardım alınmıştır.

 
Son yaptığımız kontrollerde de yapılan aşıların büyük çoğunluğunun(%90-95 oranında) tutmuş olduğu gözlemlenmiştir. Önümüzdeki yıllarda bu çalışmamızı aşıladığımız ağaç sayısını daha da artırarak devam ettireceğiz. Bu kapsamda ceviz ağaçlarının veriminden ve kalitesinden memnun olmayan çiftçilerimizin şimdiden Müdürlüğümüze müracaat etmelerini rica ediyorum. Çünkü bu işlem için bir ön hazırlık yapılması gerekmektedir. Özellikle ağaç sayısı fazla olan kapama bahçeleri olan çiftçilerimize öncelik tanınacağını da söylemek isterim. Yeni ceviz fidanı dikecek çiftçilerimize çeşit seçimi ve fidan temini noktasında da yardımcı olabileceklerini söyleyen Akkaş; TV lerde reklamı yapılan ve çok pahalıya satılan fidanları almamalarını tavsiye ederim dedi.


Ayrıca İlçe Müdürlüğümüz ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı işbirliği ile kurulan köklendirme seramızda üretmiş olduğumuz zeytin ve asma fidanlarını kapama bahçe yapmak şartıyla çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Önümüzdeki sezon dut, nar, kivi, asma gibi meyve fidanlarımızı da üretip çiftçilerimize dağıtacağız diyerek sözlerini tamamladı.

Seda ŞengülSeda Şengül