Güncel
Giriş Tarihi : 11-10-2019 19:32   Güncelleme : 19-10-2019 12:27

Amerika’ya İhraç Çin’den İthal

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, hemen hemen her ülkenin mutfağında olan sarımsak Türk mutfağının da vazgeçilmezi. Ancak hem yemeklere lezzet veren hem de doğal antibiyotik olarak kullanılan sarımsak fiyatları her gün giderek artıyor.

Amerika’ya İhraç  Çin’den İthal

Dünya’da kalitesini kanıtlamış Taşköprü sarımsağı üreticileri bu fiyat artışındaki en büyük etkenin, Taşköprülü sarımsak ekicilerin bu yıl sarımsak ekmemesi olduğunu söylüyor.

Geçen Yıl 8 ₺ Olan Sarımsak Bu Yıl 40 ₺

Geçen yıl Çin’den ve İran’dan sarımsak ithal edilmesinden dolayı, yerli sarımsak üreticilerinin yaklaşık %60’ının sarımsak ekmediği ve bu sebeple piyasada Taşköprü sarımsağının az olduğu kaydedildi. Yerli üretimin az olmasından kaynaklanan fiyat artışının her geçen gün daha da artış gösterdiği görüldü.

Sarımsak üretiminin azalmasının yanında sarımsaktaki fiyat artışının bir diğer sebebi ise başta Amerika olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmesi olduğu belirtildi.

Sarımsak üreticileri bu durumdan memnun olmadıklarını söyleyerek “Çin’den, İran’dan sarımsak gelmesini istemiyoruz. Geçen yıl 8 liraya sattığım sarımsak bu yıl 40 lira oldu kimse alamayınca 35 liraya düşürdüm. Bizim sarımsağımız organik ve kalitesini kanıtlamış bir sarımsak. Amerika’ya sarımsak ihraç ettik, biz Amerika’ya sarımsak ihraç ederken Çin’den, İran’dan da sarımsak alıyoruz... Geçen yıl ithal edildiği için kimse bu yıl sarımsak ekmedi. Emeğimizin karşılığını alamadığımız için yapmak istemiyoruz, kendi memleketimizin toprakları, mahsulleri varken dışarıdan gelmesin. Eğer geçen yıl ithal olmasaydı bu yıl Taşköprülü çiftçinin tamamı yeniden sarımsak ekerdi fiyatlar da bu kadar yüksek olmazdı. Bu gidişle fiyatlar daha da yükselecek, tek isteğimiz organik ve yerli sarımsağa sahip çıkılması” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

AdminAdmin