Güncel
Giriş Tarihi : 15-09-2020 14:18   Güncelleme : 15-09-2020 15:12

“Atatürk’ün Sinop Ziyareti Harf Devriminin İlk Adımı Olmuştur”

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 92. yıldönümü nedeni ile bir açıklama yaptı

“Atatürk’ün Sinop Ziyareti Harf Devriminin İlk Adımı Olmuştur”

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel; “15 Eylül 1928’de Atatürk’ün Sinop’a gelişi sıradan bir ziyaret değildir. Bu ziyaret, 1 Kasım 1928’de gerçekleştirilen harf devriminin ilk adımı olmuştur” dedi.

Atatürk’ün 92 yıl önce Sinop’a gelişinin yıllarca sıradan bir ziyaret olarak algılandığı belirten Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel oysa bu ziyaretin 1 Kasım 1928 de gerçekleştirilen harf devriminin ilk adımı olduğunu söyledi.

Demirel; “Maalesef Sinop bu ilk adımı yeterince sahiplenememiştir. Kutlamalar uzun yıllar park alanı ile Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu arasında kısa ve çok kestirme programlara sıkıştırılmış, hatta o günkü adı Yatılı Mektep olan okulun bahçesinde çekilmiş ‘ilk ders’ fotoğrafının tescilini bile bir başka kente kaptırmıştır.

Bu yıl Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 92. Yıldönümü kutlanmaktadır. Ancak bu kutlamalar bu yıl covid-19 salgını nedeni ile maalesef kitlesel olarak kutlanamamaktadır.

Adını Atatürk’ün Sinop’a gelişinden alan Cemiyetimiz önceki yıllarda çeşitli etkinlikler ile program içinde yer alırken bu yıl pandemi nedeni ile bu yıl ki projesinden vazgeçmek durumunda kalmıştır. Oysa bu yıl yüzlerce çocuk ile tamamı Atatürk fotoğrafı giydirmeli bir uçurtma şenliği planlamıştık.

Ancak bu projenin gerçekleşmesi durumunda yüzlerce çocuk ve aileleri bir araya geleceğinden projemizden vazgeçmek durumunda kaldık” dedi.

SİNOP GERİ PLANDA KALMIŞTIR
Atatürk’ün Sinop ziyaretinden yaklaşık 1 buçuk ay sonra harf devriminin gerçekleştirilmiş olmasının bu devrimin ilk adımlarının Sinop’tan atıldığının en büyük kanıtı olduğuna vurgu yapan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, ne yazık ki Sinop’un bu önemli özelliğine sahip çıkılamadığını ifade etti.

Demirel; “Atatürk hiçbir yurt gezisini keyfi arzulara dayalı olarak yapmamıştır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tüm yurt gezilerinde Cumhuriyet ve Cumhuriyet devrimlerini taşımış, halka doğrudan anlatma yolunu seçmiştir.

Sinop gezisi de harf devriminin Anadolu da ilk adımıdır. 15 Eylül 1928’de gerçekleştirilen bu gezinin bir buçuk ay sonrası 1 Kasım 1928’de harf devriminin gerçekleşmesi de bunun kanıtıdır. Ancak Sinop maalesef bu önemli ilk adımı sahiplenememiştir.

Yatılı Mektep bahçesinde çekilen ve tüm yurttaşların aşina oldukları kara tahta başındaki fotoğraf Sinop’a ait iken maalesef Kültür Bakanlığı kayıtlarına Kayseri olarak geçmiştir.

Önceki yıllarda bu büyük hatanın giderilmesi için Sinop Valiliğinin harekete geçmesini birçok kez dile getirmemize rağmen bir gelişme sağlanamamasını da üzüntü ile dile getirmeyi görevimiz olarak belirtmek istiyorum” diye konuştu.

AdminAdmin