Güncel
Giriş Tarihi : 27-06-2016 12:56   Güncelleme : 27-06-2016 13:19

Aykın Yanıt Verdi

Mimarlar Odası Başkanı Mimar Mehmet Aykın'dan Başkan Belovacıklı'ya Yanıt

Aykın Yanıt Verdi
 İmar Planı Değişikliğinin ardından Gerze Belediyesi ile Mimarlar, Müteahhitler arasında çıkan anlaşmazlık farklı açıklamalarıda beraberinde getirdi.
Bu kapsamda yapılan haber sonrasında İlçemiz Mimarlarından Mehmet İsmet Aykın Belediye Başkanı Osman Belovacıklı'ya yönelik gazetemize göndermiş olduğu beyanı (açıklamayı) noktasına virgülüne dokunmadan siz değerli okurlarımıza aktarıyoruz:

BELEDİYE BAŞKANIN MİMARLARLA İLGİLİ BEYANINA CEVAPTIR

Belediye Başkanımızın Web Sayfanızdaki dünkü Beyanatında “Mimara çizdirdikleri proje üzerinden yaptıkları sözleşmelerin resmi ve yasal dayanağı yok. Buradaki sorumluluk mimarlara aittir.” Sözleri gerçek dışı ve meslektaşlarımızı sorumluluk altına alan bir ifadedir.

Mimarlar uygulama Projelerini resmi imar durumları üzerinden hazırlamakta ve Belediye’ye sunmaktadırlar. Yatırımcının geleceğe yönelik projelerinin oluşmasında Belediye İmar işlerinden şifahi görüş alınmakta ve bunu n üzerinde çoğu zaman avan projeler hazırlanarak karşılıklı diyalog sonucu alınan görüş doğrultusunda yatırımcıda bağlantısını mülk sahibiyle yapmaktadır. Şu ana kadar hazırlanan ve ruhsata bağlanan yapıların projelerin hepsi İmar durumlarına uygun olarak hazırlanmış, yapımları tamamlanmış veya devam etmektedir.

Oluşan son durumlarda ne Belediye İmar işlerinin ne de Mimarların ihmalleri söz konusu değildir. Tasarı halinde bulunan bu projelerin görüşleri aylar öncesinden alınmıştır . Tabiki bu görüşlerin yasal ve resmi bir zemine oturtulmadan geçerli olması mümkün değildir.

Alınan görüşler doğrultusunda tasarımlar hazırlanmıştır. Bu andan itibaren yasal resmi imar durumu başvurusu yapılmaktadır.

Uygulanmaktaki olan ve yeni yapılan İmar Planı üzerinden olağan bu süreç devam ederken Çevre Şehircilik Müdürlüğünden gelen yazı üzerine ani bir istisnai durum oluşmuştur.

Şu ana kadarki uygulamalarda Mimarların İmar Durumları dışında proje hazırlamaları söz konusu olmamıştır. Zaten Projelerimizde uygun olmayan yanları tespit edilirse Belediye İmar yetkilisi uygun hale getirilmesi için Mimara projeyi iade etmektedir. Mimarda bunu düzeltmek ve yeniden sunmak durumundadır. Doğal süreçte budur.

Belediye Başkanımızın Mimarlarla ilgili bu sözleri gerçekleri yansıtmamaktadır.

Mehmet İsmet Aykın

TMMOB Mimarlar Odası Sinop Temsilciliği Başkanı

hakan akbaşhakan akbaş