Güncel
Giriş Tarihi : 23-11-2018 10:54   Güncelleme : 23-11-2018 11:13

Bakanlığın projesinde Gerze’de yer aldı

Irk yetiştirme projesine Gerze’de ki yetiştiriciler de dahil edildi

Bakanlığın projesinde Gerze’de yer aldı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yerli hayvan ırklarının korunması, geliştirilmesi ve ıslah edilmesi amacıyla uygulamaya koyduğu "Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi"ne Gerze’de ki bazı küçükbaş hayvan yetiştiricileri de dahil edildi.

Temel amacı; saf ırk yetiştirme ve seleksiyon yöntemiyle hayvanların ıslah edilmesi, yetiştiricilerin kayıt tutabilme kabiliyetlerinin geliştirilmesi amaçlanan projeyle; Boyabat, Dikmen, Durağan, Gerze ve Merkez İlçelerde bulunan 43 işletmede 5.818 dişi ve 284 erkek damızlık koyun/koçla toplamda 6.102 ve Karayaka ırkı hayvanda ıslah çalışması yapılacak.

Projedeki hayvanlar ve bu hayvanlardan doğacak kuzuların verim kayıtlarını proje kapsamında istihdam edilecek olan proje teknik elemanı gerçekleştirecek.

Projenin ilerleyen aşamalarında elde koç katımı yöntemiyle kontrollü çiftleştirmelerle yüksek verimli elit sürüler oluşturularak verim kabiliyeti yüksek damızlık koç elde edilmesi planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün üstlendiği projenin paydaşlarını; Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sinop İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Proje Lideri olarak görev alacak olan Doç. Dr. Mustafa Olfaz oluşturuyor.

Seda ŞengülSeda Şengül