Güncel
Giriş Tarihi : 09-10-2018 16:52   Güncelleme : 09-10-2018 17:48

Başkan hakkında suç duyurusu...

Gerze Belediyesi tarafından Tarihi Deniz Feneri mevkiinde yapılan çevre düzenlemesi, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna şikayet edildi

Başkan hakkında suç duyurusu...

Geçtiğimiz Eylül ayı başında Gerze Belediyesi tarafından yenileme ve tadilat çalışması yapılan Tarihi Deniz Feneri, yeni yüzüyle beğeni toplamıştı.

Yapılan yenileme çalışmalarına Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından veto geldi.

Deniz Feneri çıkış güzergahında yapılan taş, parke, dikilen ağaç ve bordür kaplamalarının sökülüp eski haline döndürülmesine karar veren kurula, ilçemiz sakinleri tarafından tepkiler gelmeye başladı.

Yapılan yenileme ve çevre düzenlemesi ile önceki haline nazaran daha güzel bir görüntüye kavuşan Deniz Feneri’nin eski haline döndürülmesine karar veren kurulun ne amaçla böyle bir karar aldığını sorgulayan vatandaşlar, “Eski haliyle ıssız ve akşam saatlerinde güvensiz bir alan haline gelen fener çevresi, yapılan yenileme ve ışıklandırma ile daha güvenilir bir yer oldu. Belediye işçileri tarafından binbir emek ile oluşturulan bu güzelliği bozmak manasız” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

İlçemize gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk olarak ziyaret ettiği yerlerden birisi olan Tarihi Deniz Feneri, yapılan düzenleme ile aynı zamanda engelli vatandaşlarında ziyaret edebileceği şekilde düzenlenmişti.

Kurulun aldığı karar sonrası Gerze Belediyesi’de harekete geçerek resmi Facebook hesabından anket başlattı. Kurumun profilinde “Eski haline dönsün” ve “Yeni haliyle kalsın” şeklinde iki ayrı seçenek olarak devam eden oylamada %69 oranında yeni haliyle kalması yönünde büyük çoğunluk oy kullandı.

Doğal dokuya zarar verilmedi
Konuyla alakalı Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’da videolu açıklamada bulundu. Yapılan çevre düzenlemesinde fenerin doğal dokusuna hiçbir şekilde müdahale edilmediğini, mevcutta var olan çamur içinde ki yürüyüş yolunun yenilendiğini ve düzenleme çalışmalarında doğal malzemelerin kullanıldığını söyledi.

Belovacıklı hakkında savcılığa suç duyurusu
Açıklamasının devamında Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kendisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu söyleyen Belovacıklı, yapılan çalışmanın da acilen kaldırılması konusunda talepte bulunulduğunu aktardı.

“Müze Müdürlüğü sokakta taşa takılsa tarihi eser diye tescilliyor”
Fener çevresine yapılan düzenlemenin art niyetli kişiler tarafından yapılan şikayet üzerine kaldırılması istendiğinin altını çizen Başkan Belovacıklı açıklamasını; “Gerze’de 28 tane tarihi ev var. Bu tarihi evler göçmek üzere. Artık tarihten bir şey kalmamış. Koruma kurulu, burada bir iş yapmak istiyorsa önce bu evlerin projelendirilip yeniden tadilatının yapılmasını sağlamalı. Gerze Belediyesi olarak bizlerde bu projeye elimizden gelen yardımı yaparız. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait olan bu fenerin altında höyük olduğundan bahsediliyor. O zaman kurul gelip çalışma yapsın. Etrafını çevirsin. Fener çevresinde bir çalışma yapılarak koruma altına alınması gerekiyor. Kaderine terk edilmiş, yıllarca bir çalışma yapılmamış. Define avcıları tarafından sağı solu kazılmış bir yer olan bu alanda birlikte bir çalışma yapalım. Müze Müdürlüğü sokakta taşa takılsa tarihi eser diye tescillemeye kalkıyor. Gelip inceleme yapmadan, görmeden yapılan düzenlemenin kaldırılması kararı son derece üzücü” ifadeleriyle sonlandırdı.

Belovacıklı ayrıca, vatandaşları facebook ta devam eden ankete katılmaya davet etti.

Seda ŞengülSeda Şengül