Güncel
Giriş Tarihi : 27-05-2019 16:55   Güncelleme : 27-05-2019 17:08

Bayram Öncesi Sahte Paraya Dikkat

Gerze İlçe Emniyet Müdürlüğü, bayram öncesi piyasaya sürülen sahte paralara karşı uyarıda bulundu

Bayram Öncesi Sahte Paraya Dikkat

Ramazan Bayramı'nın gelmesi ile birlikte yaz sezonu da açılıyor.

Yaz sezonuna denk gelen Ramazan Bayramı tatilinde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da ilçemiz oldukça kalabalık olacağa benziyor. Piyasanın hareketlenmeye başladığı şu günlerde sahte paraya karşı daha dikkatli olmak gerekiyor.

Özellikle yaz ayları ve bayram tatillerinde piyasaya daha fazla sürülen sahte parayla mağduriyetler artıyor. Bu dönemlerde nakit para alışverişinin fazla olması sebebiyle kalpazanlara fırsat vermemek gerekiyor.

Tüketiciler Derneği Başkanı (TÜDER) Levent Küçük de bu konuda “Özellikle 50TL, 100TL ve 200TL’lik banknotlar mutlaka kontrol edilmeli. Tüketicilerin ve vatandaşların ekonomik çıkarlarının korunmasını ve yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalmalarını istemiyoruz” diyerek vatandaşa uyarılarda bulunurken, konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Gerze İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri vatandaşların bilhassa tanımadığı kişilerle alışveriş yaparken daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Levent Küçük, sahte parayı anlamak için de bazı bilgiler verdi. “Sahte parayı anlamanın en kolay yollarından biri banknotun kâğıt kalitesidir. Gerçek banknot kâğıdı yüzde yüz pamuk elyaftan üretiliyor. Kâğıtlar sert pürüzlü ve üzerindeki yazılar soluk olmamalı. Banknotun ön yüzünden Atatürk cebinin hemen sağ kısmında yedi köşeli ve motif işlemeli rozeti vardır. Bu rozetin içerisine yatay konumla bakarsanız paranın değeri rakamsal olarak görünecektir. Ayrıca Atatürk portresinin yanı sıra ‘Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ ve banknotun değerini gösteren sayılarda kabartma baskı bulunur. Para ışığa tutulduğunda Atatürk görseli ve emniyet şeridi olup olmadığı kontrol edilmelidir” diyerek tavsiyelerde bulundu.
 

AdminAdmin