Güncel
Giriş Tarihi : 03-01-2019 18:55   Güncelleme : 03-01-2019 19:13

Bedava plastik poşet devri bitti

Tüm yurtta olduğu gibi Gerze’de de market poşeti için ücret uygulanmaya başlandı

Bedava plastik poşet devri bitti

Alış veriş için ulusal market zincirlerine giden ilçemiz sakinleri hazırlıksız yakalandı. Yaptıkları alışverişler sonucunda aldıkları ürünler için poşet isteyen ve yeni uygulamadan haberi olmayan birçok market müşterisi, kasiyerin ücret talebiyle karşılaşınca şaşkınlık yaşadı.

Vatandaşların bir kısmı poşete ücret vermeyi kabul ederken bir kısmı ise satın aldıkları ürünlerini kucaklayarak taşımakta tereddüt etmedi. Uygulamadan önce, kasiyerin yanında demet demet asılı duran poşetler, yeni uygulama ile müşteri talep ederse tek tek müşteriye veriliyor.

Yapılan alış veriş sonrası market kasasına yönelen müşterilere ilk olarak poşet isteyip istemediği soruluyor. Hazırlıksız olan vatandaşlar genelde poşet alırken kimi vatandaşlar ise poşet almadan ürünlerini kendi imkanlarıyla taşıyor. Her bir poşet için ise müşterinin alış veriş fişine 0,25 kuruşluk ücret yansıtılıyor.

Ücretsiz poşete ceza
Çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşet ve plastik ambalaj kullanımının azaltılması amacıyla hayata geçen ücretli poşet uygulaması, beraberinde market sahiplerine ceza sistemini de getirdi. Plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası verilecek. Bu da 100 metrekare bir market için 1.000 TL ceza yükümlülüğü oluşturuyor.

Poşeti markete iade etti
Ücretli poşet uygulamasında bunlar yaşanırken sosyal medyada da komik ve esprili poşet paylaşımları her geçen gün artıyor. En orijinal paylaşım ise komşu ilimiz Samsun’dan geldi. Samsunlu bir vatandaş alış veriş sonrası aldığı eşyalara ek poşetin de fişe eklendiğini görünce eşyaları eve götürdükten sonra poşeti iade ederek ücretli poşet uygulamasına karşı cevap niteliğinde bir harekete imza atmış oldu. Vatandaşa iade gerekçesi sorulduğunda ise gider pusulasına “Poşetten memnun kalmadım” notunu düştü. Yapılan yaratıcı paylaşımlarda marketlere el arabasıyla giden de var, yanında getirdiği çuvalla alışveriş yapan da. 

    

Ercan ÖZCAN / Gerzeninsesi

Seda ŞengülSeda Şengül