Güncel
Giriş Tarihi : 10-11-2017 11:56   Güncelleme : 10-11-2017 12:34

Büyük Önder Atatürk Anıldı

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79. yıl dönümünde Belediye Kültür Merkezinde tertip edilen programla anıldı

Büyük Önder Atatürk Anıldı

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü 79. Ölüm yıldönümünde anmak için Hükümet Konağı önünde yapılan çelenk töreninin ardından program Sedat Işıdı Belediye Kültür Merkezinde devam etti.

Kültür Merkezinde ki program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Şehit Nurullah Saraç Anadolu Lisesi Müdürü Murat Balcıoğlu, yaptı.

''Türk Milleti için 10 Kasım bir matem günü olmaktan çok, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yaşayacak olan Atatürk’ü ve eserlerini anarak, geçmiş ve gelecek üzerine yeniden düşünme günüdür'' diyerek konuşmasına başlayan Balcıoğlu, ''Atatürk:“ beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir." diyerek bu gerçeği ifade etmiştir. Hiçbirimiz Atatürk’le aynı dönemde yaşamadık. Atatürk’ü kitaplardan, fotoğraflardan ve farklı konularda bizlere ışık tutan sözlerinden tanıyoruz. Ancak 79 yıldır, her 10 Kasım günü saat 9’u 5 geçe milletçe ayağa kalkıyor ve bu milletin yetiştirdiği büyük kahramana minnettarlığımızı gösteriyoruz. Milletler; büyük askerler, generaller, savaş kahramanları yetiştirmiştir. Devlet kuran, halkına önderlik eden sayısız lider vardır tarihte'' diyerek ABD Başkanının, 1938 de yaptığı konuşmasından örnek vererek; ''Beyaz Saray'daki görevim tamamlanınca ilk yapmak istediğim şey, zamanımızın bu en dikkate değer şahsiyetini ülkesinde ziyaret etmekti. Kader buna izin vermedi... Bu çapta insanlar dünyaya sık gelmezler'' sözünü hatırlattı.

Balcıoğlu, konuşmasının devamında ''10 Kasımlar bir yas günü değildir, devrin büyük güçlerine karşı Kurtuluş Savaşı’nı kazanan, Cumhuriyet kuran; bir ulusun liderinden ilham alma günüdür'' dedi. Murat Balcıoğlu, konuşmasını, tüm şehitlerimize rahmet dileyerek sonlandırdı.

Ardından Şehit Nurullah Saraç Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Oya Dereli, ''Bir Yol Gösterici Olarak Atatürk'' adlı konuşmasını yaptı.

''Büyük önder Atatürk, fikir, ideal ve eserleriyle bağımsızlığımızdan tarihimize, dilimizden sanatımıza ve benliğimize kadar en gerçek fikirlerin ve en sıcak duyguların içinde aramızda hep yaşayan bir liderdir. Mustafa Kemal, ulusumuzu kurtuluş davasına inandırmış, teşkilatlandırmış ve ulusun büyük fedakarlıklarına dayanarak savaşmıştır. Ulusumuz için bir ölüm kalım savaşı demek olan Kurtuluş Savaşı zaferle sona ermiş, düşman yurttan kovulmuştur. Bundan sonra da Atatürk, yorgun ve yoksul durumda olan ulusumuzu kalkındırma amacına yönelmiştir'' ifadelerinde bulunan Dereli, daha sonra öğrencilere seslenerek, ''sevgili öğrenciler,  size bırakılan emaneti öylesine korumalısınız ki, zorlu mücadelelerle kurtarıp sizlere emanet ettiği aziz vatanın topraklarında atanız rahat uyusun. Atatürk gibi bir liderin önderliğinde yetişen ve bugünlere kavuşan mutlu bir ulusun çocuklarısınız. Işığınızı, inancınızı ve gücünüzü Atatürk'ten almaktasınız. Bize bıraktığı ışık yolumuzu aydınlatmaya devam etmektedir. Bu ışık sadece yolumuzu değil, içimizi de ısıtıp aydınlatmaktadır'' dedi.

Konuşmaların ardından ''Atatürk Sinop'ta'' isimli sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından Şehit Nurullah Saraç Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerinin hazırladığı ''Atatürk'' adlı oratoryo sahnelendi. Öğrencilerin gösterdiği başarılı performans eşliğinde sahnelenen oratoryo salonda ki izleyicilerin büyük beğenisini toplarken aynı zamanda da duygulandırdı.

Anma programının sonunda resim, şiir ve kompozisyon dalında derece alan başarılı öğrencilere İlçemiz Kaymakamı Murat Güven, Belediye Başkanı Osman Belovacıklı ve Cumhuriyet Savcısı Eray Burak Buyruk tarafından ödülleri verildi.

Büyük Önder Atatürk'ü Anma Programı, çekilen toplu hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Ercan ÖZCAN / Gerzeninsesi

Seda ŞengülSeda Şengül