Güncel
Giriş Tarihi : 19-10-2017 16:27   Güncelleme : 31-10-2017 09:49

Büyükkızık Köyü'ndeki Mezar Türk Tarihine Işık Tutacak

Dikmen’e bağlı Büyükkızık Köyü’nde, Türk tarihine ışık tutacak nitelikte mezarlar bulundu

Büyükkızık Köyü'ndeki Mezar Türk Tarihine Işık Tutacak

Dikmen’e bağlı Büyükkızık Köyü’nde, Türk tarihine ışık tutacak nitelikte mezarlar bulundu. Tarihçi Yazar Nafi Çağlar’ın yeni kitabı için araştırma yapan genç iş adamı Mehmet Yavuz tarafından tesadüfen keşfedilen mezarların üzerinde, Göktürkçe olarak yazılmış bir yazı ve Kızık Boyu’na ait beylik tamgası bulunmakta.

Tarihte önemli bir yere sahip olan Kızık Boyu hakkında yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkarılan mezarı incelemek için Samsun ve Sinop müze yetkilileri, arkeologlar ve tarihçi yazarlar köye geldi. Bulunan mezarların Türk tarihi ve Kızık Beyliği açısından heyecan uyandıracak nitelikte olduklarını belirttiler.

 

 

Tanrı Dağı ya da Hira Dağı’na işaret ediyor olabilir

Mezarın üzerine çeşitli semboller yer alırken, bunlardan en dikkat çekenleri ise dağ, güneş ve Kızık tamgası. Mehmet Yavuz tarafından elde edilen bilgilere göre, dağ figürü araştırmacılara göre Türklerin çıkış noktası olan Tanrı Dağı veya İslamiyet’in indiği Hira Dağı’nı sembolize ediyor. Güneşin etrafında bulunan 11 çizginin ne anlama geldiğinin henüz öğrenilemediği, ama araştırılacağı belirtildi.

 

El yazması Kur’an-ı Kerim bulundu

Aynı zamanda köydeki camiyi de inceleyen araştırmacılar, cami içerisindeki yazıt ve yapıların 1708 yılına ait olduğunu belirtti. Cami içerisinde bulunan halı ve kilimlerin de çok eski dönemlerden günümüze kadar korunarak geldiği ifade edilirken, caminin içerisinde bir adet de el yazması Kur’an-ı Kerim tespit edildi. Camide bulunan tarihi nitelikte eşyaların koruma altına alınması için çalışma başlatıldığı söylendi.

 

Köyün tarihi çok eskilere dayanıyor olabilir

Araştırmacılar köyün tarihinin Turani kavimlere dayanabileceğini öngörürken, Büyükkızık Köyü’nün çok eski bir Türk yerleşim bölgesi olabileceği üzerinde duruluyor. Bahse konu olan mezar ve caminin detaylı bir şekilde incelenmesi için konunun 19 Mayıs Üniversitesi bünyesine aktarılacağı belirtilirken, derinlemesine yapılacak bir araştırmanın tarihin karanlık noktalarına ışık tutacağı ifade edildi.


Haber: Kaan TÖNGELCİ / Gerze'nin Sesi
Kaynak: Mehmet Yavuz / Dikmenli İş Adamı

Erkan TaşErkan Taş