Güncel
Giriş Tarihi : 15-12-2017 14:15   Güncelleme : 15-12-2017 14:38

Cami Avlusunda Kudüs Eylemi Yapıldı

Gerze Sivil Toplum Örgütleri Platformu, Cuma Namazı çıkışı ilçemiz Merkez Camii bahçesinde Kudüs olayları hakkında basın açıklaması yaptı. Cami avlusunu dolduran yüzlerce kişi hep bir ağızdan İsrail’e ve Amerika’ya lanet okudu

Cami Avlusunda Kudüs Eylemi Yapıldı

Gerze Sivil Toplum Örgütleri Platformu, Cuma Namazı çıkışı ilçemiz Merkez Camii bahçesinde Kudüs olayları hakkında basın açıklaması yaptı. Cami avlusunu dolduran yüzlerce kişi hep bir ağızdan İsrail’e ve Amerika’ya lanet okudu.

Gerze İlim Yayma Cemiyeti öncülüğünde toplanan Eğitim-Bir-Sen, Gerze Diyanet-Sen, Sağlık-Sen, ÖNDER, Din Görevlileri Derneği, Gerze Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Gerze Şoförler ve Otomobilciler Odası, Amerika’nın Kudüs’ü, İsrail’in başkenti olarak tanıması üzerine basın açıklaması gerçekleştirdi. Hep bir ağızdan tekbirlerin getirildiği eyleme çok sayıda kişi katıldı.

“Kudüs, barış ve huzurun sembolü olmuştur”

Platform adına basın açıklaması yapan Eğitim-Bir-Sen Gerze Şubesi Başkanı Mustafa Ataman, Mescid-i Aksa’nın üç kutsal din için de kadim bir şehir olduğunu belirtti. Ataman, Kudüs’ün Müslümanların hakimiyetinde olduğu dönemlerde can, mal ve inanç hürriyetinin sağlandığı bir yer olduğuna dikkat çekti. Barış ve huzurun sembolü olduğunu vurguladı.

Kudüs’ün 1. Haçlı Seferleri sonrasında, Hıristiyanların eline geçtiğini aktaran Ataman, “Peygamberler şehri olan Kudüs’te, haçlıların yaptığı hunharca katliamlar hala hafızalardadır. Baskı, zulmü ve sindirme politikalarıyla halkı canından bezdiren haçlıları bölgeden söküp atan Selahaddin Eyyübi, İslam’ın engin hoşgörüsünü yeniden tesis ederek sadece Müslümanların değil, Musevi ve Hıristiyanların da kalbini fethetmiştir.

“Emperyalist güçlerce desteklenmektedir”

Aralıksız 400 sene Osmanlı şehri olarak kalan Kudüs, 1. Dünya Savaşı sonrasında bölgeye yerleşen İngilizler ve diğer batılı ülkelerce İsrail’e peşkeş çekilmiştir. 2. Dünya Savaşı sonrası İsrail’in kurulmasıyla birlikte, bölge yine kan, gözyaşı, istila ve işgallerle anılır olmuştur. İşgalci İsrail’in yaptığı her haksız uygulama ve zulüm, başta ABD ve diğer emperyalist güçlerce desteklenmektedir. Yaptığı haksızlıklar ve zulmü yanlarına kar kalmaktadır.

Mazlum ve mağdur Filistin halkı ise barış masalları ile adeta uyutulmakta, temsilcileri barış vaadiyle ülke ülke, şehir şehir gezdirilmektedir. Sözde barış kumpasının başı olan ABD Başkanı Danold Trump, geçtiğimiz günlerde ülkesinin İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü kabul edeceğini ilan etti.

“Trump’ın tapulu arazisi mi?”

Bizler Gerze Sivil Toplum Örgütleri Platformu olarak ilan ediyoruz ki; elindeki defter sayfasına sığmayan o koskocaman imzanın bizim yanımızda, hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur. Çünkü sevgili peygamberimizin Miraç durağı olan Mescid-i Aksa, Müslümanların pazarlık edebileceği bir meta değildir. Hal böyleyken, merak ediyoruz, ABD Başkanı Trump’ın İsrail’e başkent olarak sunduğu Kudüs, şahsına ait tapulu arazisi midir?

Bu menfur kararı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Gelinen noktada alınan bu karar, uluslararası hukuka da tamamen aykırıdır ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracak niteliktedir.

“Allah’ın gazabından kurtulamayacaklar”

İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’yı içinde barındıran Kudüs’ü onurumuz bildiğimizi ve hiçbir şekilde İsrail’in başkenti olarak kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz.

Gerze Sivil Toplum Örgütleri Platformu olarak, şimdilik son sözümüz olarak diyoruz ki: ‘Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki, biz sussak tarih susmayacak. Tarih sussa, hakikat susmayacak’

Onlar sanıyorlar ki, bizden kurtulsalar mesele kalmayacak. Halbuki bizden kurtulsalar vicdan azabından kurtulamayacaklar. Vicdan azabından kurtulsalar, tarihin azabından kurtulamayacaklardır. Tarihin azabından kurtulsalar, Allah’ın gazabından kurtulamayacaklardır.”

Dua edildi

Ataman’ın konuşmasından sonra, Kudüs ve tüm Müslüman alemi için dua etmek üzere, Gerze İlçe Müftüsü Bayram Karar mikrofon başına geçti. Kudüs’te yaşanan olaylar hakkında dua eden Karar’a, avluyu dolduran yüzlerce kişi ‘amin’ sesleriyle destek verdi. Karar, Kudüs’te acı çeken Müslümanların yanında, Irak’ta, Doğu Türkistan’da, Arakan’da zulme uğrayan Müslümanlar için de dua etti.

Haber: Kaan TÖNGELCİ / Gerze'nin Sesi

Erkan TaşErkan Taş