Güncel
Giriş Tarihi : 01-10-2019 17:40

Cami ve Hayat

Her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında belirli bir tema çerçevesi kapsamında düzenlenen Camiler ve Din Görevlileri haftası, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın, Diyanet İşleri Balkanlığı Konferans Salonunda yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

Cami ve Hayat

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen 2019 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası, bu yıl “Cami ve Hayat” temasıyla belirlenerek Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış programıyla başladı.

Camileri bütün değerleriyle sahiplenilmesine ve camilere gitme alışkanlığının güçlendirilmesine yönelik bir seferberlik başlatılmasına ihtiyaç olduğunu belirten Başkan Erbaş, “Biliyoruz ki, içinde ibadet edilmeyen, cemaati olmayan camiler “garip” kalmaktadır. Camileri garip kalan bir Müslüman toplum hayat neşesini de kaybeder. Camileri mahzun bir milletin gönülleri de mesrur olmaz. Camileri garip ve mahzun bırakmamanın yolu, her vakitte içinde ibadet etmektir. Ailelerimiz ve çocuklarımızla beraber her Ezan-ı Muhammedînin ardından camilerin huzur veren ikliminde buluşmaktır. Nitekim kıyamet günü Peygamberimizle beraber olacak 7 grup insandan birisi de, “kalbi mescitlere bağlı müminlerdir”. Sadece fiziki varlığıyla da değil, kalbi, ahlakı ve hayat değerleriyle mescide ve onun temsil ettiği değerlere bağlı kimsedir. Bunun için, büyük fedakârlıklarla camiler inşa eden aziz milletimizden, aynı ilgiyi ve heyecanı camilerimizde ibadet etmek için de göstermelerini arzu ediyorum” diyerek düşüncelerini belirtti.

Bunların yanı sıra Erbaş konuşmasında “Caminin müminin kendi kalbiyle ilişkisinin ve Rabbiyle iman bağının en güçlü olduğu yerler den biridir. Bunun caminin dışına yansıması ise sorumluluk bilinci, hak duyarlılığı ve güzel ahlaktır. Erdemli insan olmaktır. Dünyanın huzur ve güvenine katkı sunmaktır. Bu açıdan camideki ibadet ve samimiyetin varlığı, cami dışındaki istikamet ve güzel ahlak ile ölçülür. Takva, kalp temizliği ve manevi gelişmişlik, hayata insani erdemler ve ahlaki değerler olarak yansır. Aksi halde kılınan namazlar ve yapılan ibadetler, sahibini kötülüklerden, hayâsızlıktan, haksızlık yapmaktan alıkoymuyor, onu merhamet ve güzel ahlak sahibi yapmıyorsa; orada ibadetin gayesi, özü ve hikmeti yitirilmiş demektir.” sözlerine de yer verdi.

Bu kapsamda Gerze İlçe Müftülüğü bir etkinlik programı yayınladı.

Gerze İlçe Müftülüğü “Camiler, İslam toplumunun hayatiyetini devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyulan tarihi birikimi ve tecrübeyi yansıtan toplumsal birer bellek hüviyetindedir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) hicret yolculuğunda ilk olarak Kuba Mescidi’ni, Medine’ye ulaştığında ise Mescid-i Nebevi’yi inşa ettirerek kurulacak şehirler için cami merkezli bir şehir modeli ortaya koymuş, böylece camiyi gündelik hayatın merkezinde konumlandırmıştır.

Son yüzyılda insanlar, köyden kente göç ile birlikte ortaya çıkan hızlı şehirleşme ve bu durumun beraberinde getirdiği sosyal problemler ile yüzleşmek durumunda kalmıştır.

Bu nedenle dini ve sosyal fonksiyonlarıyla toplumun farklı kesimlerine hizmet sunacak bir cami ve hizmet modelinin geliştirilebilmesi için her geçen gün ehemmiyetini arttırmaktadır.

Başkanlığımızca, mezkur çerçeve toplumsal bir duyarlılık ve hassasiyete vesile olması amacıyla 2019 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda “Cami ve Hayat” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır” diyerek etkinlik programını paylaştı.

Program kapsamında hafta boyunca Gerze Devlet Hastanesi evde hasta ziyaretleri, Çeçe Sultan Türbesi, Seyit Bilal Türbesi, Alaattin Camii ve Haziresindeki Türbeler ziyaret edilecek olup,  5 Ekim 2019 Cumartesi engelliler ve çocuk buluşmasıyla öğle namazı, 6 Ekim Pazar Yavuz Selim Camii’nde sabah namazı buluşması, 7 Ekim Pazartesi Merkez Yeni Camii’nde öğle namazı öncesi Mevlid-i Şerif okunacağı bilgisi paylaşıldı.

AdminAdmin