Güncel
Giriş Tarihi : 06-05-2018 23:44   Güncelleme : 07-05-2018 00:38

Çeçe Sultan Hz. Ziyaretçi Akınına Uğradı

Yenikent Hıdrellez Bahar ve Dua Bayramı Dolayısıyla ziyaretçi akınına uğradı

Çeçe Sultan Hz. Ziyaretçi Akınına Uğradı

Sinop dendiğinde ilk akla gelen ve en önemli değerlerinden Seyit Bilal Hz.’nin yanı sıra, İlçemiz Yenikent Köyü Çeçe Mahallesinde ki Çeçe Sultan Türbesi Hıdırellez dolayısıyla ziyaretçi akınına uğradı. Köy Muhtarı Hasan Danacı Yenikent'e gelen misafirlerle tek tek ilgilenirken katılımcı sayısını her yıl daha da arttığı gözlerden kaçmadı. Danacı gelen konuklar için yaklaşık 30 kazan Keşkek yaptıklarını ve bu keşkeklerin gelen konuklara ikram edildiğini ifade etti.

6 Mayıs Hıdrellez Bahar Bayramı dolayısıyla kadını erkeği Çeçe Sultan Türbesine akın eder, dualar edilir, keşkekler yenir, renkli renkli yumurta dövüşleri yapılır, adeta panayırı andıran sergiler gezilir ve bu şekilde bir Hıdırellez daha geride bırakılmaktadır.

Bu yıl Hıdırellez şenliklerine Gerze Kaymakamı Murat Güven, İlçe Müftüsü Bayram Karar, İlçe Köydes Müdürü Mehmet Kutlu, İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Burma, Ak Parti Dikmen İl Genel Meclis Üyesi Süleyman Yıldırım, Yenikent Dernek Başkanı Abdullah Deliceli diğer köy muhtarları, Siyasi erk ve çok sayıda vatandaşımız iştirak etti.

Gerze’nin Sesi Gazetesi olarak Yenikent Çeçe Sultan Hazretlerini Çeçe Köyü sakinlerinden emekli öğretmen Cevat Şensoy hocamın anılarından (kaleminden) paylaşmak istedik.

Cevat Şensoy hocamızın Sosyal Medya’da paylaştığı Çeçe ile ilgili alıntıyı noktasına virgülüne dokunmadan siz değerli okuyucularımıza sunuyor ve sevgili hocamıza bu değerli bilgiler için teşekkürlerimizi sunuyoruz

“Sevgili Dostlar, Gideceğimiz Yerin Özelliğini bilemezsek eksik bilgilenmiş oluruz.

Bu güne kadar öğrendiklerimizi sizlerin de bilmesini istedim. Yarın 6 Mayıs Hıdırellez. Bu gideceğiniz Köyde Cumhuriyet Döneminden çok daha önceden bu yana kutlandığı anlatılmaktadır. Yani 2 asırdan fazla. Köyümüzün adı ÇEÇE KÖYÜ Bu köy 300 haneden oluşmaktadır. Çeçe merkez Zeyve mah, Sarıgöl mah, Soğkızı mah, Bağışlı mah, Uzankarağı mah, Karboğa mah, Çakırlı mah, Piramet mah, Karalı mah, Yanuç mah, Göllü mah, Hatip mah, Sarıca mah, Omarlı mah.14 mahalleden oluşuyordu. Hatta Sinop'a Vali olacağına Çeçe'ye Kaya (Muhtar) ol diye halk arasında dolaşan söylemler vardı. Eee böyle bir köyde Kayalık (Mutarlık) yapmak çoğu kişiye nasip olmaz.

Cumhuriyet kurulduğundan bu yana Muhtarlık yapan Şahsiyetlerimiz.

1-Hos Mahmut(Mahmut Sütçü)

2-Devriş Kaya(Mehmet Ünlütürk)

3-Ahmet Kaya (Ahmet Çakır)

4-Emlik Kaya(Sadık Görgeç)

5-Abdullah Sütçü

6-Selim Sepetçi

7-Dursun Ali Kalafat

8-Mehmet Yalım

9-Dursun Ali Kalafat

Yukarıda ismini zikrettiğim Şahsiyetler Çeçe Köyü bölünmeden muhtarlık yapmışlardır. Boypınar + Çalboğaz + Çeçe merkez ve bazı mahalleler birleşerek Yenikent Belediyesi kuruldu. O zamanda bağışlı, Pirahmet karboğa, Çakırlı, Karalı, Yanıç mahalleleri yeni divan oldular. (Pirahmet Köyü) Yenikent belediyesi olduğundan Çeçe Köyü mahalle oldu.

Muhtarımız

10- Adem Deliceli olmuştur.

Belediye kaldırıldığı için yine üç divan Yenikent Köyü olarak devam ediyor.

11-Hasan Danacı üç köyün muhtarlığını yapmaktadır.

Pekala, bu köyün adı neden ÇEÇE?

Hıdırellez günü nedeniyle ziyaret ediyor olduğumuz , olduğunuz yatır (türbe) Anadolu'nun Türklere açılması için Horasan'dan arkadaşları birlikte akınlar yaparak alperenler olarak gelmişler. Türklüğü ve Müslümanlığı yayarak buraya kadar ulaşmışlardır. Yanında gelen yiğitlerle bir rivayete göre bir harman yerinde buğday yığıntısına denk gelirler. Namaz vakti gelmiş çatmış. Bu yerleşim yerinde kimin kalması lazım. Hemen karar verirler. Bu buğday Çeçi üzerinde kim taneleri oynatmadan namazı kıldırabilirse o şahsiyet bu yerleşim yerinde kalacak diye anlaşırlar.

Horasandan buraya kadar Seyit Muhammet olarak gelen Peygamberimizin 7.kuşaktan torunu Çeçe Sultan oluveriyor. Sinop’taki Seyit Bilal Hz. amca olduğu anlatılır. Çeçe Sultan Hz. bu bölgede yaşamış. Çiftçilik yaptığı söylenir. Müslümanlığı yaymak için çok çaba sarf etmiş. Yetiştirdiği dini şahsiyetler kendi öldükten sonrada çalışmalarına devam etmişler. Köyün merkez mahallesinde tekke odası diye bir oda olduğu biz dahi biliyoruz. Türbeye bir iki sülale sıra ile bakarlardı. Temizliğini yaparlar, gelen misafirleri ağırlarlar. Türbenin içinde uyuyanlar olurdu. Özellikle yazın çok ziyaretçi gelirdi. Her ziyaretçi adakla gelir, yada yerleşim yerinden alıp keserlerdi.

Bu adaklar Allah rızası için kesilirdi. Oraya gelen halka sıra ile dağıtılırdı. Biz de pay almak için az beklemedik. İçeride 99 adetten yapılmış ipe sıralanmış iri taneli tesbih bulunurdu. Bu tesbihten isteyen misafirleri 7 li-8 li geçirirlerdi. Yine içerde Sancak, Osmanlı üç hilali, kılıç kılıfı, Musaf Sancaktarın sandukası, Seyit Muhammet Hz.lerinin 5 kızının sandukası, oğluyla birlikte kendi sandukaları vardır. Bir duyuma göre eşiğin altında hanımının mezarı olduğu anlatılırdı. Eşiğe bastırmazlardı. Doğru olabileceğini düşünüyorum. Türbenin girişindeki kapının üzerinde de bir geyik boynuzu vardı. Restorasyon sırasında sökülmüş bir daha da takılmamış. O da koruma altında sanıyorum. Türbenin dış avlusunda yuvarlak taşlar var. Onlara dilek tutarak taş yapıştırırlardı. Tabii bunlar İslam dinine göre batıl inanıştır. Ziyaretçilerin geneli dener ama adet yerini bulsun diye uygular fakat inanmaz. Hızır ile İlyas’ın buluşması anlamına gelen Hıdırellez, doğanın canlanma ve bereket anlamına da gelir. Hıdırellez bayramı bence Türklerin bir kültürü. Çünkü bu tür adetler Orta doğuda Kendini Müslüman kabul eden devletlerin çoğunda kutlanmıyor.

Yenikent Belediyelik olduğunda Sadettin Gürsoy ,Şenol Şensoy, Sadettin Gürsoy, Mevlüt Aydın Belediye Başkanlıkları yapmışlardır. Boypınar ve Çalboğaz köyleri Gürcü atik adıyla anılan bir Köyden oluşturulmuştur

Boypınar Köyü Muhtarları: *Gosgos Kaya(İbrahim Şensoy)

*İsmail Aydın

*Topal Kaya(Mehmet Kibar)

*Hasan Şensoy

*Halil Aydın

*Hüseyin Karasoy

*Mehmet Dalman

*Sadettin Gürsoy

*Aziz Melemen

*Kasım Gürsoy

*Yaşar Akgün

*Nuri Aydın

*Yusuf Aydın

Çalboğaz Köyünde ise,

*Bekir Ergin

*Durmuş Baş

*Niyazi Yılmaz

*Sadık Bayramoğlu

*Dursun Yılmaz

*Sadık Bayramoğlu

*Hasan Danacı gibi şahsiyetler halkın teveccühüne mazhar olmuşlardır.

Orta Asya’dan bu yana Türklerin kutladığı Hıdırellez Bayramınız Kutlu olsun.

Hazırlayan: Emekli öğretmen: Cevat ŞENSOY 06.05.2018

hakan akbaşhakan akbaş