Güncel
Giriş Tarihi : 28-02-2018 18:49

Eğitim BİR-SEN'den 28 Şubat Açıklaması

Eğitim Bir-Sen Gerze İlçe Temsilciliği, 28 Şubat Askeri Müdahalesine ilişkin basın bildirisi yayımladı

Eğitim BİR-SEN'den 28 Şubat Açıklaması

28 Şubat askeri müdahalesinin 21. yıl dönümünde, Eğitim Bir-Sen Gerze İlçe Temsilciliği bir basın bildirisi yayımladı.

Eğitim Bir-Sen Gerze İlçe Temsilcisi Mustafa Ataman'ın imzası bulunan bildiride, darbeci faillerin kendi ifadelerine göre, "demokrasiye balans ayarı çektik" iddialarıyla 28 Şubat'ta yaşananların postmodern bir darbe olduğu belirtildi.

Türkiye tarihinin en son askeri müdahalesi olan 28 Şubat'ın üzerinden 21 yılın geçtiği vurgulanan basın bildirisi ise şöyle devam ediyor;

"Türkiye tarihinin en son askeri müdahalesi olan 28 Şubat’ın üzerinden tam 21 yıl geçti.28 Şubat 1997 MGK Toplantısı ve sonrasındaki süreç günümüze kadar ulaşan derin izler bıraktı.Türk Ordusu direkt olarak askeri müdahale yapmadı (Ankara-Sincan’da tankların yürütülmesi hariç) ancak dolaylı olarak siyaset, medya, eğitim-öğretim ve sosyo-ekonomik  alanlara güçlü müdahaleler etti.

O süreçteki uygulamaların bütününe bakıldığında, devletin ve milletin bütün kurum ve imkanlarını kullanarak toplumu ve devletin işleyişini cebir ve şiddetin eşlik ettiği bir toplumsal mühendislikle baştan ayağa dönüştürme amacını taşımaktaydı. Bu yönüyle büyük bir toplumsal yara haline getirilen başörtüsü yasağına indirgenebilecek bir şey olmadığı gibi klasik askeri bir darbeden farklılaştığı için de hafife alınacak bir olay değildir.

28 Şubat, bu milletin değerlerine göre siyaset yapılmasına ve bağımsız politikalar belirleme iradesine,toplumun inançlarını yaşama hakkına, ekonomik sistemin yağma düzeninden kurtarılması sistemine, insanca yaşama standartlarının oluşturulması gayretine karşı; siyasi, ekonomik ve sosyal ayrıcalıklar sahibi güçlerin kurdukları nizamı koruma amacıyla gerçekleştirdiği bir darbedir.

28 Şubat’la birlikte ilk iş olarak dönemin başbakanı Necmettin ERBAKAN’ın öncülüğünde kurulan D/8(Devoloping 8-Gelişmekte olan 8 ülke) girişimi atıl bırakılmış böylelikle Türkiye’nin küresel sermaye odaklı dünyaya itirazı engellenmek istemiştir.Dış etkenler bu adımları atarken içeride  ise faizci yağma sistemi ortadan kaldıran havuz sistemini iptal etmiştir. Bu da darbenin hangi saiklerle yapıldığının bir diğer göstergesidir.

28 Şubat’ın darbe vurduğu en can alıcı nokta hiç şüphesiz eğitim ve öğretim alanıydı. "Laiklik elden gidiyor!”çığırtkanlığıyla İmam Hatip Liselerinin önünü kapayanlar bilerek veye bilmeyerek meslek liselerinin de önünü kapadılar.Üniversiteye girişte İmam Hatip Liselerine uygulanan katsayı tüm meslek lisesi mezunlarına da uygulandı.Böylelikle bu sürecin doğal mağdurlarından biri de meslek liseliler oldu.Bu yanlış uygulama, bir TÜSİAD üyesi iş adamının “Meslek lisesi memleket meselesi” şeklindeki serzenişi ile tartışılıp  mağduriyetlerinin giderilmesi ile son buldu.

Millet iradesi tecelli ederek 28 Şubat’ın sebep olduğu yıkımı ortadan kaldırmış, ülkenin ve toplumun yaralarını sarmış, siyaseti yeniden milletin değerlerine göre ve daha güçlü olarak inşa etmiş, dahası 27 Nisan ve sonrasında, 15 Temmuz’da iradesine sahip çıkan onurlu duruşuyla yerel ve küresel vesayeti çok büyük oranda ortadan kaldırmıştır.

1000 yıl süreceği iddiası ile yapılan bu müdahalenin ortaya çıkardığı olumsuzlukların çok önemli bir kısmı giderilmiştir.Fakat tamamı ile giderilmiş midir? Maalesef bu soruya “evet” cevabı veremiyoruz.Zira bu süreçle birlikte görevlerinden ayrılmak zorunda kalmış/bırakılmış eğitim çalışanları, haklarının önemli bir kısmını hala alamamıştır.Bu durum bu süreçte mağdur olan askeri personel için de geçerlidir"

Eğitim Bir-Sen Gerze Temsilcisi Mustafa Ataman bildiride son olarak, 28 Şubat müdahalesinin 21. yıldönümünde, milletin iradesine darbe vurulmasının mümkün olmadığını, darbenin kimden gelirse gelsin tamamına  karşı olduklarını ifade etti.

Seda ŞengülSeda Şengül