Güncel
Giriş Tarihi : 21-12-2018 10:25   Güncelleme : 21-12-2018 10:43

En uzun geceyi yaşayacağız

Ülkemizdeki en uzun gece, Türkiye'nin en kuzeyinde bulunan Sinop ve Gerze'de görülecek

En uzun geceyi yaşayacağız

Bugün Kuzey Yarım Küre'de en uzun gece, en kısa gündüz yaşanacak.

Ülkemizdeki en uzun gece ise, Türkiye'nin en kuzeyinde bulunan Sinop ve Gerze'de görülecek. En uzun gecenin yaşanacağı Sinop'ta gece süresi 15 saat 6 dakika, gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak.

Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey Yarım Küre'de bugün en uzun gece, en kısa gündüz yaşanacak. Güneyden kuzeye gidildikçe gece süresi uzarken, kuzey kutup noktasında bugün itibariyle 6 ay gece yaşanmaya başlanacak.

Kuzey Yarım Küre için yılın en uzun gecesi 21 Aralık'ta, en uzun gündüzü ise 21 Haziran'da yaşanırken, Türkiye'de en uzun gece Sinop'ta yaşanacak. Güney Yarım Küre'de ise bu tarihlerde tam tersi gelişmeler oluyor. Dünyanın güneşe yaklaşıp uzaklaşması, kuzey ve güney yarım küreler arasındaki mevsim sürelerinin farklı olmasına neden oluyor. Eksen eğikliği sonucunda mevsimler oluşuyor, gece-gündüz süreleri ve aynı boylam üzerindeki noktalarda güneşin doğuş ve batış saatleri değişiyor. Kuzey ve Güney yarım kürelerde farklı mevsimler yaşanıyor, Muson rüzgârları oluşuyor, Ekvatordan kutuplara gidildikçe gece-gündüz süreleri arasındaki fark artıyor. 21 Aralık, Kuzey Yarımküre'de kış mevsiminin başlangıcıdır. Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya Güney Yarımküre'de kısalmaya başlar. Kuzey Kutup Dairesi’nde sadece bu gün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi’nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay’da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.

Diğer Gün Dönümleri; 21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlar.
21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Yaz mevsimi başlar (Kuzey yarım kürede)
23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Yaz biter, sonbahar başlar. (Kuzey yarım kürede)
21 Aralık: En uzun gece, en kısa gündüz. Kış mevsiminin başlangıcı. (Kuzey yarım kürede)

Seda ŞengülSeda Şengül