Güncel
Giriş Tarihi : 29-05-2019 14:12

Faili meçhul olaylar bu merkezde aydınlatılıyor

BALİSTİKA birimi Karadeniz bölgesinde önemli faili meçhul olayların aydınlatılmasında büyük rol oynuyor

Faili meçhul olaylar bu merkezde aydınlatılıyor

Sinop ve çevre iller olmak üzere Karadeniz’in genelinde yaşanan faili meçhul olayların aydınlatılmasında TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve Samsun Bölge Kriminal Polis Laboratuvarında hizmet veren BALİSTİKA birimi önemli görevler üstleniyor.

Dünyadaki en iyi balistik inceleme sistemlerinden biri olarak nitelendirilen BALİSTİKA ile mermi çekirdekleri üzerinde silahların bıraktıkları izler büyük bir titizlikle 3 boyutlu olarak inceleniyor. Olaya karışan şahıs ile kullanılan ateşli silah arasında bağlantı olup olmadığı, barut izi, doku örneği gibi bilgilerin karşılaştırıldığı merkezde bilgiler tek bir veri tabanında toplanıyor.

Denetimlerde bulunmak üzere BALİSTİKA birimini ziyaret eden Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanı Cengiz Batı, BALİSTİKA Sisteminde dünyada ilk kez kovan ve çekirdeklerin 3 boyutlu olarak karşılaştırıldığı bir versiyonun kullanıldığını ifade etti.  

 

Batı, verdiği bilgilerin devamında; “Karadeniz bölgesinde işlenmiş olan bütün faili meçhul olaylarla ilgili kovan ve mermi çekirdekleri Samsun Kriminal Laboratuvarı’mıza ulaştırıldığında, ilk olarak kovanların sınıflandırılmasıyla birlikte dijital versiyonu sistem hafızasına aktarılmaktadır. Karşılaştırma yapılarak yakınlaştırılan kovanların istatistiki değerleri bire bir karşılaştırma yapıldıktan sonra uzmanlarımız tarafından mikroskopla bakıldıktan sonra sonuca varılmaktadır" dedi.

Samsun Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürü Nizam Kabar ise, BALİSTİKA biriminin Karadeniz bölgesinde önemli faili meçhul olayların aydınlatılmasında büyük rol oynadığını belirtti. Kabar, laboratuvardaki uzmanların Samsun, Amasya, Tokat, Çorum, Trabzon, Ordu, Giresun, Sinop ve Rize olmak üzere toplam 9 ildeki faili meçhulleri aydınlatarak, kamu vicdanını rahatlatmak için titiz bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Seda ŞengülSeda Şengül