Güncel
Giriş Tarihi : 13-10-2017 11:31   Güncelleme : 26-10-2017 10:31

Gemlik Zeytini Tezgaha Düştü

Gemlik zeytini, Gerze’de tezgahlara düştü. Satıcısının tabiriyle, “bu zeytinlerden sıktığın zaman terkos gibi yağ çıkacak"

Gemlik Zeytini Tezgaha Düştü

Gemlik zeytini, Gerze’de tezgahlara düştü. Satıcısının tabiriyle, “bu zeytinlerden sıktığın zaman terkos gibi yağ çıkacak.”

Gerze güne zeytin bereketiyle uyandı. Çakatuz yapmak isteyen vatandaşlarımız, ilçemiz pazarına açılan tezgahlardan yeşil Gemlik ve Antalya zeytinlerini 5 liraya alabilecek. Hem Gerze’deki zeytin ağaçlarında bol zeytinlerin bulunduğu, hem de pazarında zeytin bolluğunun yaşandığı 2017 yılında, vatandaşlarımız bol bol zeytin yiyecekler.

 

Gemlik ve Antalya zeytinin farkı ne?

Gemlik ve Antalya’da üretilen zeytinlerin en büyük farkı, yağ oranı. Gemlik zeytini çok yağlı ve çabuk olan bir zeytin olarak göze çarpıyor. Antalya zeytini ise, büyük iri taneli bir zeytin. Gemliğe göre yağ oranı daha düşük olan bu zeytinin olgunlaşma süresi de diğer zeytine göre daha geç.

 

TDK’ya “Çakatuz” olarak girdi

Bazı yörelerde ve yerlerde çakısdes, çakıstes, salamura veya kırma zeytin olarak da geçen bu lezzet, Türk Dil Kurumu’nun Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü’nde “yeşil zeytin basması, çakatuz” olarak geçerken, sözlükte bu kelimenin kökeninin Gerze olduğu belirtiliyor.


Haber: Kaan TÖNGELCİ / Gerze'nin Sesi

Erkan TaşErkan Taş