Güncel
Giriş Tarihi : 08-11-2016 11:55   Güncelleme : 11-11-2016 13:39

Gerze Limanı'nda Hamsi Kirliliği

Gerze Limanı’nda hamsi boşaltan balıkçı teknelerinden dökülen yağlar ve kanlı sular limanın doğal yapısını ve balıkçıları tehdit ediyor

Gerze Limanı'nda Hamsi Kirliliği

Hamsilerin çıkmaya başlamasıyla, Gerze Limanı’nda hamsi boşaltan balıkçı teknelerinden dökülen yağlar ve kanlı sular limanın doğal yapısını ve balıkçıları tehdit ediyor.

Denizin üzerine pembe bir tabaka gibi yayılan balık atıkları hem amatör balıkçıyı zor durumda bırakıyor hem liman içerisindeki balıkların yaşamını tehlikeye atıyor hem de dökülen balık yağları nedeniyle kayganlaşan yollar kazaya davetiye çıkarıyor.

Belediye, limana giren çekicilerden ücret tahsis ederken, temizleme işlemi için şu ana kadar yapılan herhangi bir çalışma yok.

 Düzensiz, denetimsiz ve sağlıksız koşullarda yapılan balık yükleme işlemine balıkçılar ve liman çevresinde yaşayan halk büyük tepki gösteriyor. Kokular aylarca gitmediğini belirten vatandaşlar, Gerze gibi bir sahil cennetine bu görüntülerin yakışmadığını söylüyorlar.

 “Mazot döktü diye 750 Lira ceza ödedi”

Konu ile ilgili açıklama yapan ilçemiz balıkçılarından Birkan Berber, “atıklar denizdeki oksijeni bitiriyor. Liman içindeki balıkları öldürüyor. Eğer ki temizlenmezse tüm balıklar karaya vuracak” dedi. Başka bir vatandaşın kayığına liman içine mazot döktü diye 750 Lira ceza kesildiğini belirten Berber, “Hiçbir yetkili bunları görmüyor mu?” diyerek serzenişte bulundu.

 Balıkları Demirci Köyü’nde boşaltsınlar

İlçemizde balıkçılık yapan bir diğer isim olan Şükrü Ekşi de, “kimsenin gücü yetmiyor bu durumu düzeltmeye” dedi. Geçen sene sahil güvenliğin de geldiğini hatırlatan Ekşi, buna sadece bakanlık tarafından el atılırsa düzeleceğini savundu. Doğanın yok edildiğini söyleyen Ekşi, balık boşaltma işlemlerinin Demirci Köyü’ne yapılan büyük limanda olması gerektiğini söyledi. “Yoksa tüm balıklar, gazalar (karides) oksijensiz kalıp karaya vuracak” şeklinde konuştu. Ekşi, pisliklerin zamanla katranlaştığını ve teknelerin yüzeyinden çıkmadığını da belirtti.


Erkan TaşErkan Taş