Güncel
Giriş Tarihi : 20-03-2018 17:32   Güncelleme : 20-03-2018 21:58

Gerze MYO'da Çanakkale Programı

Gerze Meslek Yüksekokulunda, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitlerimizi Anma programı düzenlendi.

Gerze MYO'da Çanakkale Programı

Gerze Meslek Yüksekokulunda, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitlerimizi Anma programı düzenlendi.

Yüksekokulun Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda gerçekleştirilen program Şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması ardından İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Çanakkale Zaferinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile devam eden programın açılış konuşmasını Gerze Meslek Yüksekokul Müdürü Öğr.Gör. M.Sedat İpar yaptı.

Konuşmasına; "Çanakkale, sadece bir savaşın bir diyarın adı değildir. Çanakkale bedenin ruhla, mananın maddeyle ve en önemlisi de hilalin haç ile mücadelesidir" sözleriyle başlayan İpar, yüksekokulda düzenlenen anma programını, Çanakkale Zaferini dünya var oldukça unutmayacaklarını göstermek amacıyla tertip ettiklerini belirtti. İpar, konuşmasının devamında "Aradan 103 yıl geçmesine rağmen hala bağımsız olma, hür olma, birlik olma ve büyük Türk Milleti olma mücadelesini sürdürüyoruz. Ben de bir Çanakkale Gazisi torunu olarak bu manevi duyguyu taşımaktan onur ve gurur duyuyorum. Bu vatan uğruna canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimize Allah'tan Rahmet diliyorum" ifadelerini kullandı.

İpar'ın konuşmasının ardından Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cenk Demir, 19. Yüzyıldan itibaren Çanakkale Zaferine kadar geçen süreyi detaylarıyla öğrencilere anlattı. Günümüzde Çanakkale'nin nerede olduğunu bilmeyen öğrencilerin olduğunu söyleyen Demir, "Böylesine büyük bir zaferden bihaber olan öğrencilerin varlığı üzücü bir durum" ifadelerini kullandı.

Büyük zafere giden yolda tarihten anekdotlar paylaşan Demir, Çanakkale Boğazının 3'te 1'ini geçemeden düşman donanmasının geri çekildiğini söyledi. Demir, 18 Mart'ta kazanılan deniz zaferinin ardından 25 Nisan'da da kara harekatının başlayarak İtilaf Devletleri'nin Gelibolu'ya çıkarma yaptığı bilgisini paylaştı.

Doğru bilinen yanlışlara da açıklık getiren Demir, Çanakkale Savaşı'nda söylendiği gibi 250 Bin şehit değil 57 Bin Şehit verdiğimizi, şehitlerimizden 1448'inin Sinop nüfusuna kayıtlı olduğunu aktardı. Seyit Onbaşı sırtlanarak kaldırdığı merminin de 276 kilo değil 195 kilo ile 215 kilo aralığında olduğunu söyledi.

Demir, konuşmasının sonunda Afrin kuşatmasının da 18 Mart tarihine denk geldiğine dikkat çekerek, "103 yıl sonra 18 Mart'ta tekrar yeni bir tarih yazdık" diyerek geçmişten günümüze vatan uğruna şehit olan Mehmetçiklerimize Allah'tan Rahmet dileyerek sunumunu tamamladı.

Konferansın ardından Gerze MYO öğrencilerinden oluşan müzik grubu Çanakkale Türkilerini seslendirdiler. Şiir ve türküleri duygulu şekilde okuyan öğrencilerin performansı sanatçıları aratmadı. Seslendirdikleri türküler ve şiirlerle büyük beğeni toplayan müzik grubunu programın sonunda Yüksekokul Müdürü M. Sedat İpar, tebrik ederek öğrencilere ayrıca alkış istedi.

Program, Yüksekokul Müdürü M. Sedat İpar ve öğrencilerin toplu hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

Ercan ÖZCAN / Gerzeninsesi

Seda ŞengülSeda Şengül