Güncel
Giriş Tarihi : 08-03-2017 13:44   Güncelleme : 08-03-2017 13:46

Gerze Nüfusuna Kayıtlı 108 Bin Kişi Var

Sinop İl Nüfus Müdürü Dursun Hızarcıoğlu, yeni kimlik kartlarının dağıtımını yerinde incelemek amacıyla ilçemiz Gerze Nüfus Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Hızarcıoğlu, Gerze nüfusuna kayıtlı 108 bin kişi olduğunu söyledi

Gerze Nüfusuna Kayıtlı 108 Bin Kişi Var

Sinop İl Nüfus Müdürü Dursun Hızarcıoğlu, yeni kimlik kartlarının dağıtımını yerinde incelemek amacıyla ilçemiz Gerze Nüfus Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Hızarcıoğlu, Gerze nüfusuna kayıtlı 108 bin kişi olduğunu söyledi.

 

Gerze Nüfus Müdürü Mehmet Durmaz’ın makamında açıklama yapan Hızarcıoğlu, Gerze’de şu ana kadar 1850 başvurunun yapıldığı belirtilirken, günlük ortalama 48 olarak belirlenen yeni kimlik kartı başvuru sayısının ilçemizde 60’lara kadar çıktığı ifade edildi.

 

Sinop il genel nüfusunun 205 bin olduğunu söyleyen Hızarcıoğlu, İstanbul’da Sinop nüfusuna kayıtlı 380 bin insan yaşadığını söyledi. Türkiye genelinde ise Sinoplu vatandaşların 680 bini bulduğunu açıkladı.  İl genelinde iki aylık süreçte toplamda 11 binin üzerinde talep alındığını belirten İl Nüfus Müdürü, “ayda ortalama 6 bin başvuru geliyor. İçişleri Bakanlığı tarafından üç yıl olarak belirlenen başvuru süresi içerisinde, eğer ki başvurular bu şekilde devam ederse üç yıl içerisinde yeni kimlikler tüm Sinoplu vatandaşlarıma ulaşacak” şeklinde konuştu.

 

Yazın yoğunluk yaşanacak

Başka illerde ikamet eden, ama nüfusu Sinop’a kayıtlı olan vatandaşların, özellikle Haziran ve Ağustos ayları içerisinde işlemlerini memleketlerinde halletmek isteyeceklerini belirten Hızarcıoğlu şöyle konuştu: “İlimiz dışında yaşayan vatandaşlarımız, yaz aylarında büyük bir yoğunluk yaşanmasına neden olacak. Çünkü büyükşehirlerde vatandaşların gece saat 3’te 300 numaralı sırayı aldıklarını gördük. Bu yüzden bu vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu işlemlerini memleketlerinde halletmek isteyeceklerdir.”

 

İlçemize sıramatik geliyor

Yaşanılan personel sıkıntısına rağmen, kimlikler başvurularının alınması konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını dile getiren Dursun Hızarcıoğlu, şu ana kadar yapılan çalışmalardan memnun olduğunu ve herhangi bir şikayet gelmediğini sözlerine ekledi.

 

Sinop merkezde iki, ilçemizde ve diğer ilçelerde birer adet olmak üzere toplamda dokuz müracaat masası olduğunu vurgulayan Hızarcıoğlu, “bu ay içerisinde nüfus başvurularının yoğun olduğu Sinop’a, Gerze’ye ve Boyabat’a sıramatik geliyor” dedi. Sıramatiklerle birlikte başvuruların biraz daha rahatlayacağını söyledi.

 

Yaş ilerledikçe başvuru süreleri de artıyor

Yeni kimlik kartı başvurularında, her iki elin orta parmakları ile aya (avuç içi) izi ve orta parmaktaki damarların da izlerinin alındığını söyleyen Hızarcıoğlu, gençlerin başvurularında bir sıkıntı olmadığını söyledi. “Özellikle yaşlı teyze ve amcalarımızın geçmişte bağ bahçede çalışmaları, kadınlarımızın çok fazla bulaşık ve çamaşır yıkamaları neticesinde avuç içi zamanla deforme oluyor, yaş ilerledikçe damarlar büzülüyor. Bu gibi sebeplerle, genç birinde işlem üç dakikada tamamlanırken, bazı kişilerde bu süre bir saati bulabiliyor” şeklinde konuştu.

 

15 yaşın altındakilerin verileri alınmıyor

Son zamanlarda kimlik kartlarında yaşanan gecikmelerin neden olduğuna dair konuşan Hızarcıoğlu, “2 Mart’a kadar basımlar üniversiteye girecek olan öğrenci kimliklerin yetişmesine yöneldi. 3 Mart itibariyle normale döndü ve sistem kaldığı yerden yeniden devam etmeye başladı” dedi.

 

Kimliklerin müracaat edildiği tarihten itibaren 10 yıllık bir kullanım süresi olduğuna vurgu yapan Sinop İl Nüfus Müdürü, 15 yaşın altındaki kişilerden parmak, aya ve damar izleri alınmadığını söyledi. Eskiden olduğu gibi şimdi de 15 yaşın altındaki kişilerin kimlik kartlarında fotoğraf bulundurma zorunluluğunun olmadığını açıklayan Hızarcıoğlu, “15 yaşın altındaki gençlerimiz aileleriyle birlikte gelerek fotoğraflı kimlik kartı alabilirler” şeklinde konuştu.

 

Eski kimliklerinizi atmayın

Yeni kimliklerin posta yoluyla ulaşmasından sonra, sistemin otomatikman eski kimliklerimizde bulunan seri numarasını sildiğini açıklayan Hızarcıoğlu, eski kimliklerin iade edilmeyeceğini ve yeni kimlikler geldikten sonra geçerliliği kalmayacağını söyledi.

 

1976 yılından beri kullanımda olan nüfus cüzdanlarının geçmişi hatırlatacak olan bir anı olarak kalacağını söyleyen Hızarcıoğlu, “Bu kimlikler 40 yıl bizi taşıdı. Bir hatırası var. Bu yüzden eski kimliklerinizi atmayın. Biz eskiden yapraklı nüfus cüzdanı da kullandık, keşke onu da saklasaydık” dedi.

 

Ek mesai ücreti geldi

İçişleri Bakanlığı’nın aldığı karar sonrası, nüfus müdürlüklerinde görevli memurların çalışma saatlerinin, diğer memurlardan farklı hale geldiğini belirten Hızarcıoğlu, “nüfus müdürlüklerinde görevli memur arkadaşlarımız, hafta içi sabah 8 akşam 19, hafta sonu sabah 9 akşam 17 çalışıyor. Bu çalışma saatlerinin bu şekilde farklılaştırılması da bu projeye ne kadar önem verildiğinin kanıtıdır diye düşünüyorum. Ek mesai yapan arkadaşlarımıza da Bakanlar Kurulu kararıyla, bir yılda 6 ayı, ayda ise 50 saati geçmemek koşuluyla 1 Mart’tan 31 Ağustos’a kadar ek mesai ödenecek” şeklinde açıkladı.

Kaynak: Gerze'nin Sesi
Haber: Kaan TÖNGELCİ

Erkan TaşErkan Taş