Güncel
Giriş Tarihi : 15-08-2017 13:11   Güncelleme : 24-08-2017 20:48

Gerze'de En Çok Hangi Şehirden İnsanlar Yaşıyor?

İlçemiz Gerze’de yaşayan vatandaşlarımızın nereli olduklarını sizler için araştırdık. Gerze’de 81 ilin 79’undan insan var.

Gerze'de En Çok Hangi Şehirden İnsanlar Yaşıyor?

İlçemiz Gerze’de yaşayan vatandaşlarımızın nereli olduklarını sizler için araştırdık. Çıkan sonuçlara göre, ilçemizde en çok Samsunlular yaşıyor. Gerze’de 81 ilin 79’undan insan var.

 

2016 resmi kayıtlarına göre ilçe merkezinde 14 bin 901, köylerinde 8 bin 167 kişinin yaşadığı ilçemiz, çok sayıda yerli göçmene de ev sahipliği yapıyor. Edirne’den Kars’a, Samsun’dan Mersin’e kadar neredeyse bütün illere mensup insanlar, küçük ve şirin ilçemizi kendilerine yuva edinerek burada çoluk çocuğa karışmışlar.

 


Gerze nüfusunun yüzde kaçı Sinoplu?

3 bin 800 yıllık bir tarihe sahip olan ve yüzyıllar içinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gerze,  son yıllarda göç veren bir ilçe konumundan göç alan bir konuma geçti. Bu göçlerin büyük çoğunluğunun memleketine geri dönüş yapan Gerzeliler olduğu resmi rakamlarla da doğrulanmış durumda.

 

Gerze, Sinop ve diğer ilçelerinin nüfusuna kayıtlı insanlar, Gerze’nin yüzde 89’unu oluşturuyor. 20 bin 526 Sinoplu’nun yaşadığı ilçemizde, diğer illerden gelip de yerleşenler ise 2 bin 523 kişi. Bu da Gerze nüfusunun yüzde 11’ine denk geliyor.



 

Komşu şehrin vatandaşları Gerze’yi sevdi

İlçemize komşu olan Samsunlu vatandaşlar, yakın konumu nedeniyle Gerze’ye yerleşen yabancı şehirler arasında birinci sırada. Özellikle Bafralıların ticaret yapmak amacıyla ilçemizi sıkça tercih etmesi, Gerze’ye yapılan göçleri artırıyor. Yakakent ve Alaçam’a da en yakın ilçe olan Gerze, buranın vatandaşlarına da hem tatil hem de dinleme imkanı sunan sakin bir yerleşim yeri olarak göze çarpıyor.

 

Gerze, 2016 verilerine göre 742 Samsunlu vatandaşımıza ev sahipliği yapıyor. Bu da ilçemiz nüfusunun yüzde 3,25’ine denk geliyor. Gerze’ye yerleşenler arasında bu alanda rekor bayrağını taşıyan Samsun halkının Gerze’yi çok sevdiği ve geçimlerini ticari alanı gelişmekte olan ilçemizden sağladıklarını söyleyebiliriz.

 


İstanbul’dan kaçanların yeni sığınağı

Büyükşehrin bunaltıcı ve yorucu ortamından kaçıp kafa dinlemek isteyen İstanbul nüfusuna kayıtlı vatandaşlar, Samsun’dan sonra en çok ikamet edenler arasına adlarını yazdırdılar. İlçemizde yaşayan 190 İstanbullu, 18 milyon nüfuslu kalabalık bir şehirden kaçıp burada huzur içinde yaşamanın tadını çıkarmakta.

 

Karadenizliler tercih ediyor

Bu coğrafyanın yeşilliklerinden ve muazzam doğasından vazgeçemeyen Karadenizliler, kendilerine birçok tatil merkezinden daha yakın konumda bulunan Gerze’de yaşamayı tercih ediyor. Doğu Karadeniz’e göre daha az yağış alan ve mevsimleri daha sıcak geçiren ilçemiz, özellikle Ordu ve Trabzon’dan büyük göçler aldığı görülmekte.

 

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, ilçemizde 187 Ordulu yaşıyor. İstanbul’dan sonra en fazla popülasyona sahip olan üçüncü il olan Ordu’yu, bir diğer komşu şehrimiz olan Kastamonu 122 kişiyle takip ediyor. Bir diğer Doğu Karadeniz şehri olan Trabzon 113 kişiyle Gerze’ye en fazla göç veren beşinci şehir konumunda.

 


Bu şehirlerden yalnızca 1’er kişi var

Karadeniz haricindeki illerden ikamet edenlerin sayısı 100 kişiyi geçmezken, bazı şehirlerden de yalnızca birer, ikişer kişi yaşıyor. Nüfusa kayıtlı olduğu ile göre değerlendirildiğinde, dört ilden yalnızca bir kişi yaşıyor. Doğu Karadeniz’in iç bölgedeki şehirlerinden olan Bayburt tarafından tercih edilmeyen Gerze’de sadece 1 Bayburtlu yaşıyor. Aynı şekilde Akdeniz Bölgesi şehirlerinden Burdur, Doğu Anadolu Bölgesi’nden Hakkari ve Ege Bölgesi’nden Uşak’ta da sadece 1’er kişi yaşıyor.

 

Gerze’ye göç vermeyi tercih etmeyen ve bir ilden sadece 2 kişinin göç ettiği iller de bulunmakta. Marmara Bölgesi’nden Bilecik bu alanda tek başına bölgeyi temsil ederken, Doğu Anadolu Bölgesi’nden Muş’tan da yalnızca 2 kişi bulunmakta. Ege Bölgesi’nden de Kütahyalı ve Manisalı 2 kişi yaşıyor.


 

Gerze’de 81 ilin 79’undan insan var

İlçemizde ikamet eden insanlar, çok çeşitli şehirlerin nüfuslarına kayıtlı. 81 ili bulunan Türkiye’nin 79’undan insanın yaşadığı Gerze, çok kültürlü bir şehir olma yolunda ilerliyor. Buna rağmen yüzde 89’unun Sinoplulardan oluştuğu ilçemiz, daha çok yerli insanların dikkatini çekiyor. 79 vilayet dışındaki iller ise Karadeniz Bölgesi’nden Bolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden Şırnak olarak göze çarpıyor.

Başka şehir nüfusuna kayıtlı Gerze’de ikamet eden vatandaşların listesi:

Adana

32

kişi

Adıyaman

4

kişi

Afyonkarahisar

5

kişi

Ağrı

5

kişi

Aksaray

15

kişi

Amasya

30

kişi

Ankara

42

kişi

Antalya

8

kişi

Ardahan

8

kişi

Artvin

21

kişi

Aydın

6

kişi

Balıkesir

10

kişi

Bartın

8

kişi

Batman

2

kişi

Bayburt

1

kişi

Bilecik

2

kişi

Bingöl

9

kişi

Bitlis

9

kişi

Bolu

0

kişi

Burdur

1

kişi

Bursa

16

kişi

Çanakkale

16

kişi

Çankırı

23

kişi

Çorum

45

kişi

Denizli

6

kişi

Diyarbakır

33

kişi

Düzce

8

kişi

Edirne

7

kişi

Elazığ

20

kişi

Erzincan

18

kişi

Erzurum

54

kişi

Eskişehir

12

kişi

Gaziantep

21

kişi

Giresun

42

kişi

Gümüşhane

15

kişi

Hakkari

1

kişi

Hatay

24

kişi

Iğdır

7

kişi

Isparta

8

kişi

İstanbul

190

kişi

İzmir

17

kişi

Kahramanmaraş

19

kişi

Karabük

30

kişi

Karaman

10

kişi

Kars

13

kişi

Kastamonu

122

kişi

Kayseri

27

kişi

Kilis

3

kişi

Kırıkkale

14

kişi

Kırklareli

6

kişi

Kırşehir

14

kişi

Kocaeli

5

kişi

Konya

29

kişi

Kütahya

2

kişi

Malatya

28

kişi

Manisa

2

kişi

Mardin

37

kişi

Mersin

14

kişi

Muğla

13

kişi

Muş

2

kişi

Nevşehir

11

kişi

Niğde

3

kişi

Ordu

187

kişi

Osmaniye

19

kişi

Rize

28

kişi

Sakarya

12

kişi

Samsun

742

kişi

Şanlıurfa

16

kişi

Siirt

12

kişi

Sinop

20526

kişi

Şırnak

0

kişi

Sivas

53

kişi

Tekirdağ

9

kişi

Tokat

51

kişi

Trabzon

113

kişi

Tunceli

5

kişi

Uşak

1

kişi

Van

9

kişi

Yalova

13

kişi

Yozgat

40

kişi

Zonguldak

8

kişi


Haber: Kaan TÖNGELCİ / Gerze'nin Sesi

Erkan TaşErkan Taş