Güncel
Giriş Tarihi : 18-10-2018 10:40   Güncelleme : 18-10-2018 11:49

Gerzeli ev hanımlarına “Aile içi iletişim” semineri

Gerze Müftülüğü Toplantı Salonunda ev hanımlarına yönelik “Kişisel Gelişim Semineri” verildi

Gerzeli ev hanımlarına “Aile içi iletişim” semineri

DTÖ (Deneyimsel Tasarım Öğretisi) Stratejisti ve Eğitmeni olan Gerzeli Hülya Şensoy, Gerze Müftülüğü Toplantı Salonunda ev hanımlarına yönelik “Kişisel Gelişim Semineri” verdi.

Seminerde; ailede huzur, eşler arası iletişim, çocuk yetiştirmek ve büyütmek gibi konular ele alındı.

Aile kavramının tanımı ve yapısını anlatarak seminere başlayan Şensoy, ailenin toplumun en küçük birimi olarak kabul edildiğini belirterek; “Aile denince genellikle aynı evde oturan anne ve baba ile varsa onların evlenmemiş çocukları anlaşılır. Bu tip aile "çekirdek aile" olarak adlandırılır. Aile, bireyin yaşamında çok önemli bir yer tutan beslenme, bakım, sevgi ihtiyacı, duygusal gelişim, psikolojik gelişim, eğitim, kültürel değerleri kazanma, sağlıklı zeka gelişimini sürdürme gibi temel ihtiyaçlarını karşıladığı birincil yer ve çevredir” bilgilendirmesinde bulundu.

“Sağlıklı bir iletişimde anlayış ve hoş görü çok önemli”
Eşler arası iletişime de değinen Şensoy, koşulsuz destek, taktir ve onay, anlayış, hoş görü, güven, inanç, sevgi, saygı gibi bu tip temel koşullar oluşmamışsa ya da eksikse, bunlar tamamlanmadan sağlıklı bir iletişimden ve dolayısıyla da sağlıklı bir ilişkiden söz edilemeyeceğini vurguladı.

“Hata yapmalarına da fırsat verin”
Çocuk ve gençlerin cezalandırıldıklarında, duygusal enerjilerini kendilerini savunma gibi olumsuz unsurlara harcadıklarını ve kötümser bakış açısına sahip olduklarını söyleyen Eğitmen Hülya Şensoy, “Çocuklarınıza seçenek sunun, seçim yapacak fırsatlar verin. Problemleri onun adına çözmeyin veya çözüm önerileri sunmayın. Hata yapmalarına da fırsat verin ki, hatalarından sonuç çıkarabilsinler.  Başkalarının duygularını anlayabilmesini sağlayın” dedi.

“Çocuğa ev içi ve ev dışı sorumluluklar verin”
Çocuklarla iletişimde yaklaşım ve davranışların önemine de değinen Şensoy, “Olumlu yaklaşım, davranıştan hemen sonra gösterilmelidir. Öncelikle "aferin, çok iyi yaptın" gibi sözel destek, sırt sıvazlama, saçını okşama gibi fiziksel temas, sonrasında arkadaşıyla program yapma, parka, sinemaya götürme gibi ödüller verilmelidir. Çocuğun olumlu davranışlarını eşinize, aile büyüklerine abartmadan aktarın ve çocuğun duymasını sağlayın. Çocuğa ev içi ve ev dışı sorumluluklar verin. Koşulsuz sevildiğini hissettirin. Tutarlı davranın, onaylamadığınız bir davranışa sonradan izin vermeyin. Açık, net, anlaşıldığından emin olduğunuz mesajlar verin. Fiziksel ihtiyaçlarını karşılayın. Güvenli bir çevre ve ortam sunun. Ona zaman ayırın. Kurallar, sınırlar koyun. Hak etmediği, abartılı övgülerden kaçının. Koruyucu yaklaşımlarınız sınırlı, kollayıcı yaklaşımlarınız sınırsız olsun. Sabırlı ve hoşgörülü olun” şeklinde konuştu.

AdminAdmin