Güncel
Giriş Tarihi : 16-11-2018 11:40   Güncelleme : 16-11-2018 15:38

Her Derde Deva ''Muşmula''

Faydaları saymakla bitmeyen töngel(muşmula) tezgahlarda yerini aldı

Her Derde Deva ''Muşmula''

İlçemiz Cuma pazarında bu hafta yöresel organik ürünleri gazetemiz okurları için inceledik.
Bu hafta tezgahlarda fındık, yaban mersini, hurma, mantar, zencefil, kereviz, ıspanak, patates, köy yumurtası, köy yoğurdu, un, muşmula gibi ürünler yer almakta.

Muşmula meyvesinin bilinmesi gereken faydalarını sizler için derledik;

Muşmula; kış mevsimi gelince yapraklarını döken çalı tipi bir ağacın meyvesidir. Töngel, Japon erik, beşbıyık, ezgil, gelin boğan ve sarı erik gibi farklı isimlerde de bilinmektedir. Muşmula, besin değeri oldukça yüksek olan bir meyvedir. Bünyesinde potasyum, fosfor, kalsiyum, demir bileşenlerinin yanı sıra; A, B1, B2 ve C vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca lif içeriği de çok zengindir. Uzun yıllardır şifa kaynağı olarak tüketilmektedir. Muşmula, meyve halinin dışında; pekmezi, reçeli, marmelatı, turşusu ve sirkesi yapılabilen çok çeşitli bir bitkidir.

Muşmula meyvesinin faydaları nelerdir?

Muşmulanın en etkili olduğu organlardan biri hiç şüphesiz bağırsaklardır. İshali keser, dizanteri ve bağırsak iltihabı gibi, bağırsak hastalıklarını önleyici etkisi vardır. Kan akışını düzene sokar. İçeriğindeki şeker oranı düşük olduğundan, şeker hastaları için ideal bir meyvedir. Ayrıca yapraklarından yapılan çay, diyabet rahatsızlığına da iyi gelmektedir. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan muşmula, birçok mide rahatsızlığına iyi gelir. Gut hastalığında tedaviye yardımcı olur. Sinir sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur ve kişiye sakinlik hissi verir. Öksürük, grip, bronşit ve astım gibi üst solunum yolları hastalıklarında, muşmula çok faydalıdır. Kas, romatizma ve bel ağrılarında ağrı kesici özelliği vardır. Göz sağlığımıza oldukça faydalı olan muşmula, karaciğer içinde bulunmaz bir nimettir. Muşmula, kansızlık problemi yaşayanlarda demir emilimini hızlandırdığı için tedaviye yardımcı olur.
Muşmula :4 tl

Fındık: 18 tl

Hurma :2 tl

zencefil: 40 tl

Kereviz: 4 tl

Su değirmeni unu: 4 tl

 

AdminAdmin