Güncel
Giriş Tarihi : 14-05-2019 17:22   Güncelleme : 14-05-2019 17:50

İstanbul'dan Samsun'a 100. Yıl Yolculuğu

İstanbul'dan denize açılan kanocular 19 Mayıs 1919'un 100. yılında deniz yoluyla Samsun'a ulaşacaklar

İstanbul'dan Samsun'a 100. Yıl Yolculuğu

Kurtuluş Savaşının ilk günü “19 Mayıs 1919”

İngilizlerin 9 Mart 1919’da Samsun’a askeri birlik çıkartmasıyla, ülkenin içinde bulunduğu durum da göz önüne alınarak, bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi.

Bu yolculuk Bandırma Vapuruyla,

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK Kumandanlığı, İsmail Hakkı Durusu Kaptanlığında toplam 20 kişiyle birlikte 16 Mayıs 1919 günü İstanbul’dan başlamıştır. Üç gün boyunca zorlu geçen yolculuğun ardından 19 Mayıs 1919 günü Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşları Samsun’a çıktılar.

Bu yıl Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşlarının Samsun’a çıkışının 100. Yılı.

Buna istinaden yapılan tekne yolculuklarına ek olarak başlayan bir diğer yolculuk ise İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona erecek olan 2 kanocunun yolculuğu olduğu.

Manevi duygular ve minnetle Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını anmak adına, Şenol Özdemir, Osman Alim ve Dr. Tarkan Gürler İstanbul Beykoz’dan kano ile denize açıldılar. İstanbul’dan Gerze’ye toplam 668 kilometre yol kat eden sporcular, yolculukları sırasında deniz üzerinde hazır gıdalarla beslendiklerini hava şartlarına göre de kamp kurduklarını belirttiler. Karadeniz’in hırçın olduğunu ancak bu yolculuktan onur duyduklarını da ayrıca ifade ettiler.

Denize açılmadan önce ilk olarak Anıtkabir ziyareti gerçekleştiren sporcular ardından Bandırma Vapurunun kaptanı olan İsmail Hakkı Durusu’nun Kayseri’de ki evine de ziyaret gerçekleştirerek oradan aldıkları Türk Bayrağı ile tekrar İstanbul’a dönüp Beykoz’dan kanolarıyla denize açıldılar.

Otel, protokol, konfor gözetmeyen sporcular açıklamalarının devamında; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları bu yola tüm zorluklarını bilerek, hatta canlarını ortaya koyarak çıktılar. Bizde bu yolculuğu kendi şart ve imkânlarımızla Atatürk ve tüm arkadaşlarına layık bir şekilde tamamlamak istiyoruz” diyerek manevi duygularımızı bir kere daha öne çıkardılar.

Gerze’ye daha önce de gelen sporcular geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Cevat ŞEN ve ailesinin evine konuk oldu. Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Hüseyin Şahin ve Başkan yardımcısı Ferhat Hançer ile birlikte Ultra Doğa Yürüyüşçüleri Mustafa Kıray, Mehmet Tuncer, Mustafa Çavdar, kanocu misafirlerimizi ağırlayıp bir süre sohbet ettiler.

Sporcularımız, Gerze’den sonra Yakakent’e uğrayıp ardından 19 Mayıs 2019 Pazar günü Atatürk ve arkadaşlarının 08.15’de Samsun’a gelmelerine istinaden sabah saat 08.15’de Samsun’a giriş yapacaklar.

Teslim aldıkları bayrağı layıkıyla yerine ulaştıracaklarını söyleyen sporcular tüm vatandaşları 19 Mayıs 2019 günü Samsun’a davet etti.

   

Seda ŞengülSeda Şengül