Güncel
Giriş Tarihi : 30-08-2019 15:34   Güncelleme : 30-08-2019 15:43

Kadınların Kışa Hazırlık Mesaisi Başladı

Yaz aylarının son günlerine doğru kadınların mutfaktaki kış hazırlıkları başladı.

Kadınların Kışa Hazırlık Mesaisi Başladı

Gerzeli kadınlar evlerinin bahçesinde yetiştirdikleri domates, biber, patlıcan, taze fasulye gibi sebzeleri toplayıp, kış aylarında da sofralardan eksik olmaması için konserve yapmaya başladı.

Bahçesi olmayanların da pazar ve manavlardan kilolarca sebzeler alarak hazırlık yaptıkları görüldü.

Tam mevsimi olan domateslerden yapılan konservelerin yanı sıra hanımlar kırmızıbiber ve domateslerle salça yapımlarına da başladı.

30 yıllık ev hanımı olan Hacer Yılmaz ile konserve yapmanın püf noktalarını konuştuğumuzda, ilk olarak istenilen her şeyden konserve yapılacağını ancak bazı püf noktaları olduğunu belirtti.

“Sevdiğiniz sofranızdan her mevsim olmasını istediğiniz tüm sebze ve meyvelerin konservesini yapabilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şey yapılan konserve malzemesinin mevsiminde ve taze olması çok önemli. Çürümeye yada bozulmaya yüz tutmuş sebze meyvelerden yapılırsa konserveler kısa zamanda bozulabilir. Diğer önemli nokta ise çok konserve yapıp uzun süre kullanacak hanımlar, sebzelerde tuz, meyvelerde şeker şurubu konservenin ömrünü uzatır.

En önemli nokta ise kavanoz ve kapak seçimi. Kavanozlar ısıya dayanıklı olmalı ki sebze ya da meyve sıcak olacağından patlama ya da çatlama riski olmasın. Genellikle hanımlar konserve yaptıktan sonra sebze/meyve’nin bozulmaya başladığını görür. Bunun nedeni şişenin hava almasından aslında. Siz ne kadar kapağını sıkı kapattığınızı düşünseniz de sıcaklık azaldıkça kapak kendini bırakabilir. Bu yüzden en önemli püf noktası kapakların sağlam olması ve kapatma sırasında kavanozun ağzının ve kapağın içinin tamamen kuru olması. Kapak yada cam ıslak olduğunda zamanla gevşeme ihtimali oluyor” diyerek püf konserve yapmanın püf noktalarından bahsetti.

Kadınlar, yaptıkları konservelerin, salçaların yanı sıra ilçemizde bol ceviz ve tereyağı ile tüketilen, oldukça sevilen kesme makarna stoğu da yapmaya başladı.

Kültürünü korumuş bazı mahallelerde imece usulü dediğimiz şekilde mahalle kadınlarının toplanıp hep beraber kışlık erişte kestiklerini görüyoruz.

Bu hazırlıkların yorucu olduğunu söyleyen kadınlar, kış aylarında doğal ve daha lezzetli yemekler yemenin bu yorgunluğu unutturduğunu dile getirdi.

AdminAdmin