Güncel
Giriş Tarihi : 14-11-2017 13:51   Güncelleme : 14-11-2017 14:11

Kafes Balıkçılığa Karşı Basın Açıklaması Yapıldı

Gerze İskele Balıkçılık Kooperatifi önünde, Sinop ile Yakakent arasında kurulmak istenen balık kafeslerine karşı basın açıklaması yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı basın açıklamasında, vatandaşlar slogan atarak destek verdi

Kafes Balıkçılığa Karşı Basın Açıklaması Yapıldı

Gerze İskele Balıkçılık Kooperatifi önünde, Sinop ile Yakakent arasında kurulmak istenen balık kafeslerine karşı basın açıklaması yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı basın açıklamasında, vatandaşlar slogan atarak destek verdi.

Balıkçılık Kooperatifi’nin öncülüğüyle kurulan platform adına konuşan ilçemiz Zabıta Müdürü Suat Işıdı, Gerze balıkçıları olarak, denizi kirleten, deniz turizmine zarar veren ve deniz canlılarının yok olmasına sebep olan kafes yetiştiriciliğine sonuna kadar karşı olduklarını belirtti. Denizlerimizi kirlettirmeye müsaade etmeyeceklerinin altını çizdi. Kafes balıklarına yem olsun diye hamsimize dokundurmayacaklarını söyledi.

Fareler 2-2,5 kilo olacak

Işıdı, sudaki doğal yaşamın kafes balıkçılığı neticesinde biteceğinin altını çizerken, “bu firmalar, kafeslerde yetiştirdikleri balıkların sık sık hasta olması sonucu ilaçlayacaklar, antibiyotik verecekler. Bu antibiyotikleri denizde serbest yaşayan diğer balıklar da vücutlarına alacak ve o balıklardan da bizlere ulaşacak. Denizlerimizde gözle görülür kirlilikler oluşacak ve istenmeyen türler olağanüstü büyüklüklere ulaşacak. Örneğin, fareler geme boyutuna değil, 2-2,5 kiloluk boyutlara ulaşacak” dedi.

“Gerzemizi kafesleyemezsiniz”

Gerze balıkçısının yüzer ağlarının yapılacak olan kafeslere takılacağını, ağlarının parçalanacağını ve balıkçılık faaliyetleri azalınca insanların evlerinde yiyecek balık bulamayacaklarını ifade eden Sözcü Işıdı, “sanmayın ki bu kafes balıkları ucuza evlerimize girecek. Öyle bir şey olmayacak. Hızlı yemleme ile büyüyen balığı denizlerimizdeki doğal balıklara tercih edemeyiz. Denizimize, doğamıza birlikte sahip çıkalım. Denizlerimizi kafesle doldurtmayalım. Gerzemizi kafesleyemezsiniz. Biz Gerze balıkçıları olaak buna izin vermeyeceğiz. Her türlü yasal hakkımızı kullanacağız” şeklinde konuştu.

Başkan Sinoplulara çağrı yaptı

Basın toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı da açıklamalarda bulundu. Kafes balıkçılığıyla ilgili halkın edindiği bilgi, belge, doküman ve fotoğrafların Gerze Belediyesi’ne ulaştırılmasını isteyen Belovacıklı, Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP)’unun yeniden faaliyete geçtiğini ve çalışmalara başladığını kaydetti.

Belovacıklı konuşmasının devamında şöyle konuştu: “Bu sadece Gerze’yle ilişkili bir olay değil. Aslında bizden daha çok Sinop’u ilgilendiriyor. Çünkü bize gelen yazılarda, kafeslerin Köşk Burnu’yla Sinop arasına kurulacağı belirtiliyor. Hakim rüzgarlar da gün doğrusu ve poyraz olduğu için, Sinop sahilleri daha fazla etkilenecek. Onun için Sinopluların da bu işe daha duyarlı olmasını istiyoruz. Gerze ve Sinop bu işin üstesinden geleceğimize inanıyorum.”

Gerze İskele Balıkçılık Kooperatifi'nde yapılan basın açıklamasını, Gerze Emniyet Müdürü Erol Ulaş da takip ederken, Sinop'tan da destek için insanlar otobüslerle geldi.

Haber: Kaan TÖNGELCİ / Gerze'nin Sesi

Erkan TaşErkan Taş