Güncel
Giriş Tarihi : 04-12-2019 11:32   Güncelleme : 04-12-2019 18:04

Kafes Balıkçılığı ÇED Toplantısı Düzenlendi

Sinop Gerze açıklarında yapılması planlanan “balık kafesleri” ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yapıcı firma Sinop’ta ÇED toplantısı düzenledi.

Kafes Balıkçılığı ÇED Toplantısı Düzenlendi

Gerze açıklarında yapılması planlanan “1, 2, 3 Ağ Kafeslerde Alabalık (2.850ton/yıl) Yetiştirme Tesisi” projesi için Sinop Kültür Merkezinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı düzenlendi.

Toplantıda kurulması planlanan kafesler ile ilgili teknik bilgiler firma yetkilisi tarafından katılımcılara anlatıldı.

Kıyıya en yakın uzaklığın 4350 metre, en uzak mesafenin 5830 metre olduğu kaydedilirken, katılımcılar bu mesafenin çok daha kısa olduğunun vurgusunu yaptı. Bunun haricinde kafeslerin 950 ton olacağı belirtildi.

Firma yetkilileri ÇED sürecinin yalnızca yapılan toplantı ile sınırlı olmadığını, bununla ilgili olarak internet sayfalarında da ÇED raporunun halkın görüş ve önerilerine açık durumda olduğunu belirtti. Vatandaşların süreç tamamlanana kadar görüş öneri ve şikâyetlerinin internet sayfaları üzerinden yapabilecekleri kaydedildi. Toplantı süresi içerisinde kafesler ve üretim ile ilgili detaylı bilgiler aktarılırken, toplantıya katılan vatandaşlar proje ile ilgili merak ettiklerini yetkililere sordular.

Toplantıda en çok dikkat çeken şey ise katılımcı sayısının oldukça az olmasıydı. 2 Aralık 2019’da Sinop Kültür Merkezinde yapılan toplantı gün boyu dört oturumda gerçekleşirken katılımcı sayısı bir hayli düşüktü.

Bu duruma tepki gösteren Erkan Taban, ”Bu toplantılar havuzların etki edeceği en yakın ilçe neresi ise orada yapılması lazımdı. Yani bu toplantının Gerze’de yapılması gerekiyordu. Neden Gerze’de değil de Sinop’ta yapıldı, toplantıya neden Gerze ve Dikmen’den katılan balıkçı ya da vatandaş yok” diyerek tepkisini dile getirdi.

Konuyla alakalı olarak düşüncelerini aktaran birçok balıkçı ve çevreci, Sinop Kültür Merkezinde yapılan toplantının usulsüz olduğunu vurguladı. ÇED yönetmeliğinin 9. Maddesine vurgu yapan vatandaşlar, toplantı yapılan yerin dahi doğru olmadığını vurguladı.

ÇED Yönetmeliği 9. Maddesi

1.Komisyonun kapsam belirleme toplantısından önce halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere proje sahibi tarafından projenin gerçekleştirileceği yerde bakanlık ile muhatap sağlanarak belirlenen tarihte halkın katılımı toplantısı düzenlenir. 2.Çevresel etki değerlendirilmesi sürecinden önce proje sahibi tarafından halkı bilgilendirmek amacıyla anket seminer gibi çalışmalar yapılabilir.

a)Toplantı yeri valilik ve proje sahibi tarafından belirlenir ve valilik tarafından bakanlığa bildirilir. Toplantı için projeden en çok etkilenmesi beklenen ilgili halkın kolaylıkla ulaşabileceği merkezi bir yerin seçilmesine özen gösterilir.

b)Proje sahibi toplantının tarihini saatini yerini ve konusunu belirten bir ilanı ulusal düzeyde yayımlanan bir gazete ile o yörede yayımlanan yerel bir gazetede toplantı tarihinden en az on gün önce yayınlatır.

Bunların haricinde toplantıya katılan bir vatandaş “Kıyıya en yakın kafes uzaklığı 4350 metre olması gerekir ifadesi yer alırken şu anda Gerze ilçe sınırları içerisinde yer alan kafeslerin kıyıya uzaklıkları tahminen 1200-1300 metre civarında. Ve en önemlisi ÇED raporu olmadan faaliyete başlamaması gereken firma nasıl oluyor da faaliyete girebiliyor?  Tüm bunlarla alakalı olarak en kısa zamanda ilgili mahkemeye başvuracağız” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

AdminAdmin