Güncel
Giriş Tarihi : 02-10-2018 15:01   Güncelleme : 02-10-2018 15:36

Kanlıca mantarı çıktı

Mantar sezonu açıldı...

Kanlıca mantarı çıktı

Mantar mevsimi geldi. Çeşit çeşit mantarlar tezgahlarda yerini aldı.

Kanlıca mantarı ormanlardan ve yakın köylerden toplanarak ilçemizin çeşitli mevkilerinde satılıyor.
Gerze 'de Kanlıca mantarının fiyatı da belli oldu. Kanlıca mantarı 15.00 - 20.00 TL arasında satışa sunuluyor.

Öte yandan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, mantar tüketimi konusunda vatandaşları uyardı. Erşan, şu açıklamalarda bulundu.

Doğa'da  yetişen mantarları zehirli veya zehirsiz diye ayırt edebilme şansı bulunmadığını, zehirlenmelerin önüne geçmek için de kültür mantarının dışında mantar tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Ayrıca zehirlenmelere yol açan mantarlara karşı vatandaşları uyaran Erşan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok yenilebilir yabani mantar türü vardır. Fakat doğada yetişmiş mantarları toplayan kişi, bu konuda ne kadar uzman olsa da yine de zehirlenme ve ölümlerle karşılaşılabilir. Çünkü bazı mantarların çok küçük bir miktarı bile insanı öldürecek kadar zehirlidir. Zehirli mantarların tadı yenilebilen mantarlarınkinden farklı değildir. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Genellikle mantar zehirlenmeleri ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yağmurların başlamasıyla birlikte çok sık görülmektedir. Doğal alanda yetişen, yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilerek tüketilmesi neticesinde organ yetmezlikleri, koma ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi sonuçlar doğurabilir” şeklinde ifade etti.

Mantar zehirlenmesi durumunda neler yapılması gerektiğinin altını da çizen Erşan sözlerini şöyle tamamladı: “Mantar zehirlenmesinden şüphelenilen kişi veya kişiler mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bu kişiler gözlem altına alınmalı ve tedaviye erken dönemde başlanmalıdır. Zehirlenme durumlarında T.C Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü/ 114 UZEM Çağrı Merkezi aranarak medikal destek alınabilir"

 

AdminAdmin