Güncel
Giriş Tarihi : 31-07-2015 15:17   Güncelleme : 31-07-2015 23:06

Karadeniz'den TBMM'ye Kanun Teklifi

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, muhtarlar ve il genel meclis üyelerinin ödenek ile özlük haklarında iyileştirme yapılması için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu

Karadeniz'den TBMM'ye Kanun Teklifi
 Karadeniz’in teklifi, muhtar ve il genel meclisi üyelerinin ödeneklerinde artış getirmesinin yanı sıra sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilmelerini ve primlerinin devlet tarafından ödenmesini öngörüyor. Teklif, muhtarlara aile yardımı ve eğitim yardımı da getiriyor.

Teklif muhtarlar için ne getiriyor?

Kanun teklifi yerel yönetimlerde kamu hizmeti veren ve seçimle belirlenen il genel meclis üyeleri ve muhtarları kapsıyor. Teklif, muhtar aylıkları hesaplamasında kullanılan katsayının 5 bin 700’den 15 bine çıkarılmasını öngörüyor. Buna göre, muhtar aylığı 950 liradan bin 250 liraya çıkmış olacak. Teklif, muhtarların sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesini, çalışmayan eşlerine ve 18 yaşından küçük çocuklarına “aile yardımı” ve okuyan her bir çocuk için de “eğitim yardımı” adı altında aylık verilmesini düzenliyor.  Bu düzenlemeye göre muhtarların çalışmayan eşlerine 80 lira, 18 yaşından küçük çocuklarına 40 lira ve okuyan çocuklarına da 205 lira devletten yardım alabilecekler. Yine kanun teklifine göre, köy ve mahalle muhtarlarının muhtarlık binasının kirası, elektrik, su ve benzeri hizmetle bağdaşır masrafları devlet tarafından ödenecek. Ayrıca teklif ile 6360 Sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunuyla köylerden alınan muhtarlık binalarının geri verilmesinin önü açılıyor.

KANUN TEKLİFİ METNİ, GEREKÇESİ VE DÜZENLEMELERLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR:
 
GEREKÇE
Türkiye’de 31 büyükşehir belediyesi olan illerinde dışında yerel yönetimin önemli bir unsuru olan il özel idarelerinin karar organı meclislerin seçimle görevlendirilen üyeleri, yani il genel meclisi üyeleri için de yeni düzenlemeler yapılıyor. Buna göre, ayda 5 kez toplanan ve bunun karşılığında huzur hakkı ödeneği alan il genel meclis üyelerinin bu ödeneklerinde artış sağlanıyor. Bulundukları ilin ilçelerinden ildeki toplantılara katılan, görev süreleri içerisinde bütün giderleri kendileri karşılayan üyelerin yolluk ve konaklama giderlerinin de il özel idaresi bütçesinden karşılanması öngörülüyor.
Seda ŞengülSeda Şengül