Güncel
Giriş Tarihi : 10-07-2018 15:23   Güncelleme : 10-07-2018 15:27

“Kaza olmadan tedbir alalım, kurallara uyalım”

Sinop İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yaşanan motosiklet kazalarıyla ilgili alınması gereken önlemler hakkında yazılı bilgilendirme yapıldı

“Kaza olmadan tedbir alalım, kurallara uyalım”

Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı bilgilendirmede ülkemizde her yıl binlerce trafik kazasının meydana geldiği, çokça vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve yaralandığı belirtilerek: “Trafik kazalarının önemli bir kısmı motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet kazalarının oluşturduğu, kazaların önüne geçilmesini sağlamak adına trafik kurallarına uyulması ve gerekli ekipmanların kullanılması gerektiği belirtildi.

Yapılan bilgilendirmenin devamında Dünya’da ve ülkemizde meydana gelen kazaların yüzde 49’unu yayalar ile motosiklet sürücülerinin oluşturduğu kazalar olduğu, çoğunun ise ölümle sonuçlanmasının sebebinin trafik kurallarına uyulmaması ve gerekli ekipmanların kullanılmaması olduğu söylendi.

Konuya ilişkin şu açıklamalarda bulunuldu; "Dünya sağlık Örgütünün 2015 yılı Yol Güvenliği raporunda dünyada ölümlü trafik kazalarının %49’unu yayalar ile bisiklet ve motosiklet sürücülerinin karıştığı kazalar oluşturuyor, motosiklet kazalarında ölümlerin büyük bir bölümünün kafaya alınan darbeler sonucunda gerçekleştiğini görüyoruz" denildi.

"164 kazanın 68’i motosiklet kazalarından oluşuyor"
"İlimizde 2017 yılında ve 2018 yılı içerisinde meydana gelen 164 kazanın 68’ini motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet kazaları oluşturmaktadır. Sürücü veya beraberinde seyahat ettiği kişi dış etkenlerle birebir karşı karşıya kalma durumundadır. Bu durumda da en küçük bir hata ya da dikkatsizlik çok kötü sonuçları da beraberinde getirebilmektedir. Vatandaşlarımızın motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet kullanımında güvenlik kurallarına riayet etmeleri kazalarda yaralanma riskinin en asgari seviyeye indirilmesi açısında hayati öneme sahiptir. Sürücülerimizin beraberinde seyahat ettiği kişinin başta kask olmaz üzere gerekli ekipmanla trafiğe çıkmaları gerekir. Kask kullanımı bir küçük kazada bile büyük yaralanmaların önüne geçer. Ölüm ve ciddi yaralanmaların en önemli nedenlerinden biri kafa yaralanmalarıdır, kask kullanılmaması durumunda kafatasının  kırılması,yüz veya çene yaralanmalarının olması muhtemel durumlardandır.Trafikte sürücünün güvenliğini sağlayan ve ölüm riskini en aza indiren koruma başlığı,gözlük gibi koruyucu ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır".

"Cezai müeyyideden kurtulmak için, canınızdan olmayın"
"Vatandaşlarımızın sadece cezai müeyyideden kurtulmak için belirli standartlara göre üretilmemiş ekipmanları kullanması olası kazalarda can güvenliğinin sağlanmasına hiçbir katkısı olmayacaktır. Aynı zamanda havaların sıcak olmasını ya da trafikte kısa süreli işi olduğu gibi nedenler kask kullanılmaması kabul edilebilir sebepler değildir. Çünkü kazanın her an olması muhtemeldir.Bu yüzden ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır.

İlimizde de trafik kazalarının en aza indirilmesi için Sinop Emniyet Müdürlüğü olarak, denetim ve kontrollerimiz aralıksız olarak sürdürülmekte, trafik güvenliğinin sağlanması için gerekli bilgilendirmeler ve ikazlar yapılmaktadır. Karayolları Taşıma Kanununun ilgili maddesine göre, koruma başlığı bulundurulması ve kullanılması zorunludur. Yapılan denetim ve kontrollerde koruma başlığı bulundurmayan ya da kullanmayan, kendi güvenliği ve trafik güvenliğini tehlikeye düşüren, kural ihlali yapan, alkollü olarak trafiğe çıkan, eksik donanım ya da bozuk donanımla seyahat edenler hakkında yasal işlem tatbik edilmektedir

Unutmayalım ki alacağımız tedbirler ve kurallara riayet etmemiz kazaların en aza indirilmesine katkı sağlayacağı gibi meydana gelebilecek kazalarda ölüm ve yaralanma olaylarının büyük ölçüde önüne geçecektir".

Seda ŞengülSeda Şengül