Güncel
Giriş Tarihi : 27-10-2017 12:30   Güncelleme : 29-10-2017 12:21

Kooperatif Başkanı da Balık Tesislerine Karşı Çıktı

Gerze Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Osman Başar da Sinop ve Yakakent arasına kurulacak olan balık üretim tesislerine tepki gösterdi. Gerzeli kıyı balıkçılarının bu karara karşı olduklarını belirtti

Kooperatif Başkanı da Balık Tesislerine Karşı Çıktı

Gerze Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Osman Başar da Sinop ve Yakakent arasına kurulacak olan balık üretim tesislerine tepki gösterdi. Gerzeli kıyı balıkçılarının bu karara karşı olduklarını belirtti.

Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’nın açıklamasından sonra bir tepki de Kooperatif Başkanı Başar’dan geldi. Birçok tesisin Gerze açıklarında yapılacak olmasına karşı çıkan Başar, “yerli balıkçılarımıza ağlarını atacak yer kalmayacak. Biz ağı nereye atacağız, balığı nerede tutacağız?” diye sitem etti.

“Ağlar paramparça olur”

Kurulacak olan 39 yeni tesisin Gerzeli balıkçıların avlanmalarını tehdit ettiğini belirten Başar, tesislerin yüzer ağları paramparça edeceğini sözlerine ekledi. Palamut avından örnek veren Başar, “bu ağların altında kurşun yok. Biz ağı belirli bir yerden atıyoruz. Kendisi akıntıyla gidiyor. Bazen Dereyeri açığına kuruyoruz ağı, Hacıselli’nin üst tarafından kaldırıyoruz. Eğer ki bu tesisler yapılırsa, ağlarımız buralara giderek paramparça olacaktır” dedi.

Yakakentli balıkçılar sıkıntı çekiyor”

Gerze’de balıkçıların rahatça avlandıklarına dikkat çeken Başar, Yakakent’te bulunan balık üretim çiftlikleriyle ilgili de konuştu. Yıl içerisinde Yakakentli balıkçıların onlarca ağının bu tesislere giderek parçalandığını belirten Kooperatif Başkanı, “ağ yapmak kolay iş değil. Bir ağın yapımı sıkı bir çalışmayla 9-10 günü buluyor. Tek tek, göz göz örüyorsun onu” şeklinde konuştu.

“Yemler denizi kirletecek”

Balık üretim havuzlarının kurulmasından itibaren yavaş yavaş denizin kirleneceğini ve canlı ölümlerinin olacağını vurgulayan Osman Başar, deniz kirliliğinin çok yüksek seviyelerine çıkacağını belirtti. Firmaların Yakakent’e sığamadığını söyleyen Başar, “şimdi de bize yöneldiler” dedi. Buraların sahibi olmadığını zannettiklerini sözlerine ekledi.

“Gerze Belediyesi’nin itirazını destekliyoruz”

Belediye Başkanı Osman Belovacıklı tarafından gazetemize yapılan açıklamaları sonuna kadar desteklerini ifade eden Başar, “Bu konuda Gerze Belediyesi’nin itiraz kararının sonuna kadar arkasındayız” diye belirtti. Balık tesislerinin kurulmasına karşı, belediyeyle birlikte hareket edeceklerini söyleyen Başar, “Gerzeli kıyı balıkçılarımız bu işe karşı” dedi.

Erkan TaşErkan Taş