Güncel
Giriş Tarihi : 05-09-2016 16:20   Güncelleme : 05-09-2016 16:37

Kurbanlıklar El Yakıyor!

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlıklar pazara gelmeye başladı

Kurbanlıklar El Yakıyor!
 İlçemiz Belediye Garajı arkasına kurulan kurban pazarında bugün itibarıyla satışlar başladı.

İlçemizin köylerinden besicilerin getirdiği küçük ve büyük baş hayvanlar pazarda alıcılarını beklerken bu yıl fiyatların oldukça yüksek olduğu gözlendi. Küçük baş kurbanlıklarda fiyatlar 700 TL'den başlarken büyük başlarda ise bu rakam 5.000 TL'yi buluyor. Pazarda 300 kiloluk büyükbaş bir hayvan 10.000 TL'den satılırken kurban satıcıları henüz hareketin başlamadığını bayrama 2-3 gün kala  hareketliliğin olacağını tahmin ettiklerini belirttiler.

Alıcılar ise bu yıl kurbanlık fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek son günlere doğru düşmesini beklediklerini söylediler.

Bu arada vatandaşların kurbanlık alırken bazı fırsatçılara kanmaması gerekiyor. Özellikle büyükbaş hayvanlarda, 2 yaşın altındaki hayvanlar dinimize göre kurban edilemiyor.

BÜYÜKBAŞ HAYVANIN 2 YAŞIN ÜZERİNDE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Dinimiz gereği 2 yaşın altındaki büyükbaş hayvanların kurban olamayacağını söyleyen kurban satıcıları bunu anlamanın kolay bir yöntemi olduğunu söyleyerek şöyle açıkladılar: "Hayvanın yaşının en iyi dişlerinden anlaşılmaktadır. 2 yaşında bir hayvanın alt çenesinde bulunan dişlerin arası daha açıktır ve yetiştiriciler arasında 'Kapak açmak' denilen olaya hazır haldedir. 'Kapak Açmak' deyimi hayvanın ön alt çenesinde iki adet kazma şeklinde dişin çıkmasıdır. Eğer bir hayvanın alt çenesindeki dişlerin arası bu dişlere yer açmak için açılmış ise hayvan 2 yaşın üzerindedir. Eğer dişler çıkmışsa 2,5 - 3 yaş aralığındadır ve kurbanlık olabilir.”

Seda ŞengülSeda Şengül