Güncel
Giriş Tarihi : 19-01-2016 16:04   Güncelleme : 19-01-2016 16:02

Meteoroloji'den Kar Yağışı Uyarısı

Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi’nden yoğun kar yağışı uyarısı verildi.

Meteoroloji'den Kar Yağışı Uyarısı
 Konu ile ilgili olarak BTUM’dan yapılan açıklamada, “Yaptığımız son meteorolojik değerlendirmelere göre; yeni haftaya Orta Avrupa’dan gelip Akdeniz üzerinden nemini toplayan soğuk ve yağışlı sistemin etkisine gireceğiz.


Bu soğuk ve yağışlı sistem önce bu gece itibariyle Kastamonu ve Sinop çevrelerinde kar şeklinde, yarın (19.01.2016) Samsun – Ordu sahil bandında yağmur ve karla karışık yağmur, diğer yerlerde ise kar yağışı şeklinde kendini gösterecek. Kar yağışının bu akşam Kastamonu ve Sinop çevreleri ile yarın (Salı) Amasya, Tokat, Samsun’un iç kesimleri ve Ordu’nun iç kesimlerinde zaman zaman kuvvetli olması bekleniyor.

20.01.2016 Çarşamba günü sabah saatlerinde Sinop – Ordu arası sahil bandında kar yağışı geçişlerinin görüleceği, 21.01.2016 Perşembe günü ise bölgemizde sadece Kastamonu’nun iç kesimlerinde, Sinop’un güney ve Çorum’un kuzey kesimlerinde kar yağışı beklenmekte, diğer yerlerde ise parçalı çok bulutlu bir hava beklenmektedir.

22.01.2016 Cuma gününden itibaren ise sistemin genişlemesi ve kuzeyden soğuk havayla beslenmesi nedeniyle tüm bölgede deniz etkili kar yağışları görülecektir. Bu sistemin etkisi ve yoğunluğunun daha fazla olacağı öngörülmektedir.

Rüzgarın batılı ve kuzeybatılı yönlerden denizlerde fırtına, kıyı kesimlerde ise kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-75 km/sa) eseceği tahmin edilmektedir.

Bu değerlendirmeler ışığında yaşanabilecek her türlü (ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı, su sayaçlarında donmalar vb.) olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.” denildi.

Kar Yoğunluğu Sınıflandırması ise şu şekilde;

Hafif Kar 1 – 3 cm

Orta Kuvvette Kar 3 – 10 cm

Kuvvetli Kar 10 – 20 cm

Yoğun Kar 20 cm ve üzeri

Seda ŞengülSeda Şengül