Güncel
Giriş Tarihi : 09-04-2019 10:41   Güncelleme : 09-04-2019 10:39

Meyve ağaçlarında aşılama nasıl yapılır?

Meyve ağaçlarında aşılama yöntemlerini ve kaç türlü aşı çeşidi olduğunu sizler için araştırdık..

Meyve ağaçlarında aşılama nasıl yapılır?

Bitkilerde aşılama, eski zamanlardan günümüze kadar tarım alanında yapılmakta olan ciddi bir uygulamadır. Bununla ilgili olarak ilçemizde çeşitli arazilerde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından örnekleri görülmektedir. Konu hakkında birebir bu işle ilgilenen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özbay Akkaş’dan aldığımız bilgiler şöyle;

“Bitkilerde aşılama, bir bitkiden alınan parçanın farklı bir bitkiye uygun yöntemler kullanılarak birleştirilerek kaynaştırılması tekniğidir. Başka bir ifade ile çoğaltılması istenilen çeşitten, bir gözün veya kalem adı verilen bir dal parçasının anaç adı verilen diğer bir bitki üzerine yerleştirilip tutturulmasıdır.”

Aşılama özellikle çeşit değiştirme ve fidan üretiminde kullanılan bir yöntemdir. 

İlçemizde de tohumdan büyüyen yabani çok sayıda meyve ağacı bulunmaktadır. Çiftçilerimiz bu meyve ağaçlarının meyve verimlerinden ve kalitelerinden memnun değildir. Bu ağaçlar uygun yöntemler kullanılarak kaliteli çeşitler ile aşılanarak verimli hale getirile bilinir. Bu kapsamda Müdürlüğümüzce geçmiş yıllarda özellikle ceviz ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.      Yaklaşık 200 adet ceviz ağacı chandler ve fernor çeşidi kalemler ile aşılanarak çeşitleri değiştirilmiştir.

Meyve ağaçlarında en yaygın kullanılan aşılama yöntemleri kalem aşısı ve göz aşısıdır.

KALEM AŞISI
Kalem aşısındaki mantık kalemin uyanmamış anacın ise uyanmış olmasıdır. Genelde büyük ağaçların çeşitlerinin değiştirilmesi için kullanılır. İlkbahar aylarında yapılır.

Cevizde ocak-şubat aylarında aldığımız kalemleri streç filme sarıp biraz nemlendirerek buzdolabının sebzelik bölümünde(+4 derecede)  aşı yapılacak olan tarihe kadar muhafaza edebilmekteyiz. Aşı yapılacak tarihler ise; Nisan 15 ile Haziran 20 arasında olmaktadır.

Kalem aşısının da kendi arasında çeşitleri vardır.

Dilcikli aşı (Ingiliz aşısı), Gaga aşısı, Çoban aşısı, Yarma aşı, Köprü aşı, Kenar aşı, Kakma aşı, Kemer aşısı, Kabuk altı aşısı.

GÖZ AŞISI
Odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük bir kabuk parçasıyla üzerinde bulunan tek bir göz ile yapılan aşılara göz aşısı denir.Göz aşısı ise küçük fidanlarda uygulanmaktır.Yapıldıkları zamana göre sürgün ve durgun aşı olmak üzere ikiye ayrılır.

Sürgün göz aşısı:Göz anaca takıldığı yıl uyanır ve aynı yıl sürgün verir. Aşıya göre mayıs sonu veya haziranın ilk haftası başlanır ve temmuzda devam edilir.Kışın zarar görme tehlikesi de vardır.

Durgun göz aşısı:Anaç üzerine takılan göz,aynı yıl tutar fakat kışa uyanmayıp,ertesi ilkbaharda sürer.Kışı soğuk geçen yerlerde uygulanmaktadır.Durgun göz aşısı,yaz sonlarında yapılır

Yapılış metotlarına göre göz aşıları:

1.T Göz aşısı,

2.Ters T göz aşısı,

3.Yongalı göz aşısı,

4.Flüt göz aşısı olarak sınıflandırılmaktadır.

AdminAdmin