Güncel
Giriş Tarihi : 13-03-2017 13:19   Güncelleme : 13-03-2017 18:24

Milli Marşımızın Kabulünün 96. Yılı Kutlandı

Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezinde '12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı' düzenlendi

Milli Marşımızın Kabulünün 96. Yılı Kutlandı
 İstiklal Marşımızın kabulünün 96. yılında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezinde '12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı' düzenledi.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Metin Çalmaz'ın açılış konuşmasını yapmasıyla başladı. Çalmaz gerçekleştirdiği konuşmasında, ''Vatan ve millet sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en güzel ifadesi olan İstiklal Marşımızı bize armağan eden şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u saygıyla anıyoruz. Bayrağımız ve onun hürriyetini ebedileştiren İstiklal Marşımız, milletimizin ruhunu, tarihini ve ideallerini aksettiren ölmez değerlerdir. İstiklal Marşımızı sevmek ülkemizi sevmektir. İstiklal Marşımızı vakur bir şekilde okumak bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığımıza sahip çıkmak için onurumuza sahip çıkmalıyız. İstiklal Marşımızı anlayabilmek için, Mehmet Akif’i iyi bilme, onun bütün yönleriyle şahsında topladığı, ‘milli mücadele ruhunu’ yakından tanımak, bu ruhu hakkı ile hissetmek gerekir'' dedi.

Okul Müdürü Metin Çalmaz'ın konuşmasının ardından Tarih Öğretmeni Hülya Yeşilyurt Kıvılcım bir konuşma gerçekleştirdi. Kıvılcım yaptığı konuşmasında, ''Milli marşlar, ülkelerin dönüm noktası olarak kabul edilen zor dönemlerinde yazılırlar. Bir ülkenin milli marşının değişmesi, o ülkede çok önemli siyasi değişikliklerin oluştuğuna işaret eder'' dedi. Kıvılcım konuşmasının devamında İstiklal Marşı'nın yazılmasına neden olan tarihsel koşulları anlatarak ''Hasta yatağında ziyaret edilerek İstiklal Marşı'yla ilgili sorular soran  arkadaşlarına Mehmet Akif Ersoy şöyle der; 'İstiklal Marşı, o günler ne samimi ne heyecanlı günlerdi. O şiir milletin o büyük heyecanının ifadesidir. O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz bende yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek ve yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur' açıklamasında bulunur''.

Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler arasında yapılan şiir ve kompozisyon yarışmalarında birinci olan öğrenciler eserlerini okudu. Daha sonra Mehmet Akif Ersoy'un hayatını anlatan belgesel gösterimi yapıldı. Son olarak öğrenciler tarafından seslendirilen oratoryo gösterisinin ardından program resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında derece alan öğrencilere protokol tarafından ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

Seda ŞengülSeda Şengül