Güncel
Giriş Tarihi : 19-10-2018 09:41   Güncelleme : 19-10-2018 12:00

Muhtarlar demokrasinin temel taşıdır

Muhtarlar Devlet İle Millet Arasında Köprü Görevini Yürütmektedir.

Muhtarlar demokrasinin temel taşıdır

19 Ekim'in, 2015'te çıkarılan genelge ile Muhtarlar Günü olarak kutlanılmaya başlanılmasıyla ilçemiz köy ve mahalle muhtarları da kutlamalara çelenk töreniyle başlangıç yaptılar.

Muhtarlar Cemiyeti Başkanı Fikri Uyanık ve iki muhtarımızın Atatürk Büstüne Çelenk sunması, ardından İlçe Kaymakamımız Murat Güven ve Gerze Belediye Başkanını Osman Belovacıklı’ya yapılan ziyaretle devam etti.

Acısu Köyü Muhtarı ve Muhtarlar Cemiyeti Başkanı Fikri Uyanık tören alanında yapmış olduğu konuşmada, Yerel yönetimlerin en küçük biriminin köy ve mahalle yönetimleri olduğunu, "Muhtar kelime anlamı itibarıyla Türk toplumunun tarihsel ve geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavram olduğunu kaydetti.

Uyanık, "Nasıl ki siyasi partilerimiz demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi muhtar da demokrasinin temel taşıdır" ifadelerini kullandı.

Tüm eski ve yeni muhtarların gününü kutlayan Uyanık, bugün aramızda olan veya olamayan bu müesseseye hizmet etmiş, ebediyete göç eden muhtarlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum" şeklinde konuştu.

Muhtarlık; müessesesi 1829'dan günümüze188 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinde köprü rolü oynayan muhtarlık, Osmanlı'dan cumhuriyete taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir. Türkiye'de 18 bin 329 köy ve 32 bin 44 mahalle olmak üzere 50 bin 373 muhtar görev yapmaktadır. Muhtarlar bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı rol oynarken diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir.

    

hakan akbaşhakan akbaş