Güncel
Giriş Tarihi : 16-09-2015 09:44   Güncelleme : 16-09-2015 09:41

Mustafa Kemal Atatürk'ün Sinop'a Gelişinin 87.yılı Törenlerle Kutlandı

15 Eylül 1928 tarihinde harf inkılabını Sinop’tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 87. yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Sinop'a Gelişinin 87.yılı Törenlerle Kutlandı
 Etkinlikler kapsamında ilk tören Atatürk'ün Sinop'a ayak bastığı Limaniçi mevkisi İskele Meydanı'nda yapıldı.  Meydanda toplanan vatandaşlar ve devlet erkanı Atatürk'ün Sinop'a gelişini simgeleyen balıkçı teknesini karşıladı. 

87 yıl önce Atatürk'ün kente gelişinde çekilen fotoğrafı ve Türk bayrağını taşıyan öğrenciler tekneden inerek protokolü selamladı. Vali Yasemin Özata Çetinkaya, öğrencilerin verdiği Türk bayrağını öperek öğrencilere teşekkür etti. İleri denizcilik eğitimi kapsamında Sinop’a gelen TCG İskenderun (A-1600) Gemisi öğrencilerinin marşları eşliğinde Atatürk'ün 15 Eylül 1928 tarihinde yürüdüğü caddeden geçen devlet erkanı ve vatandaşlar, valilik önüne kadar yürüdü. 

Burada bulunan Atatürk anıtı önüne çelenk sunma töreninin gerçekleştirilmesinin ardından Vali Yasemin Özata Çetinkaya, Atatürk'ün Sinop'a geldiğinde istirahat ettiği Adliye Sarayı'nda bulunan şeref defterini imzaladı. 


Mustafa Kemal Atatürk’ün İlimize gelişinin 87.yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz diyen Vali Çetinkaya şeref defterine şu cümleleri yazdı, “Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 87 yıl önce bugün, Sinop’a gelişinin ve harf inkılabını şehrimizde başlatışının gurur ve mutluluğunu halen yaşıyoruz. 15 Eylül 1928 günü ilimize vermiş olduğun bu değerli hediyenin teşekkürünü bizlerde o günden beri eğitim ve öğretime verdiğimiz önem ve bu ülkenin en büyük serveti olan eğitimli insan gücüne yaptığımız büyük katkı ile ödemeye çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu konudaki duyarlılığımızı hiç kaybetmeden devam ettireceğimize söz veriyoruz. Ruhun şad olsun.”

Etkinlik kapsamında Atatürk'ün harf devrimini başlattığı ve vatandaşlara ilk dersi verdiği Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu bahçesinde anma programı düzenlendi. Burada İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan tarafından Atatürk büstüne çelenk sunumu ile başlayan programda Atatürk'ün Sinop'a gelişini konu alan ve zamanın Sinop Gazetesi'nde yayımlanan makale okundu. "Hicap" adlı hatıranın okunmasının ardından günün anlan ve önemi ile ilgili şiirler seslendirildi. 

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ http://www.vitrinhaber.com/ataturkun-sinopa-gelisinin-87-yili-resimleri,157.html

Kaynak Vitrin Haber
Seda ŞengülSeda Şengül