Güncel
Giriş Tarihi : 11-07-2018 11:02   Güncelleme : 11-07-2018 11:12

Nükleer Düzenleme Kurumu Kuruldu

Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile nükleer enerji faaliyetlerini düzenlemek üzere Nükleer Düzenleme Kurumu kuruldu.

Nükleer Düzenleme Kurumu Kuruldu

Sinop ve Mersin'de kurulacak Nükleer Enerji Santral çalışmaları devam ederken, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 702 sayılı KHK 'ya göre kurulan  Nükleer Denetleme Kurumu,  nükleer enerji sektöründeki faaliyetler ile radyasyonla ilgili tesis faaliyetleri düzenleme ve denetleme görevini üstlenecek.

Cumhurbaşkanının belirlediği bakanlığa bağlı olacak olan kurum, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip bir yapıya sahip olacak.

Ankara merkezli olacak Nükleer Denetleme kurumunun görev ve yetkilerini Cumhurbaşkanı belirleyecek. Düzenleme Kurulu, Başkan ve İkinci başkan olmak üzere toplam 5 üyeden oluşacak.Kurumun yönetim yapısı, yetki devir teslimi, atama usulleri Cumhurbaşkanlığı'nın yayımladığı yönetmelik ile belirlenecek.

Kurumda çalışan personeller 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi olacak.Başkan ve üyeleri yayınlanan KHK'den sonra 2 ay içinde atanacak.

KHK ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna (TAEK) yapılan atıflar NDK' ye yapılmış sayılacak. NDK, nükleer enerji alanında yetkilendirme, denetim ve koordinasyonun sağlanmasından sorumlu olacak.

HK kapsamında Türkiye'nin taraf olduğu Nükleer Güvenlik Sözleşmesi yanında, AB İlerleme Raporları, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı INIR Misyon Raporu ve 10. Kalkınma Planı'nda nükleer alanda bağımsız bir düzenleme kurumunun kurulması ve bu sektörde yetkili düzenleyici kuruluş ile bu alanda çalışma ve uygulamalar yapan kuruluşlar ayrıştırılmış olacak.

KHK ile  NDK'nın kendisine verilen görevleri yerine getirirken ihtiyaç duyacağı her türlü teknik destek, analiz, danışmanlık, denetim, eğitim ve sertifikalandırma gibi hizmetleri yapması amacıyla paylarının en az yüzde 51'i  kuruma ait olan Nükleer Teknik Destek AŞ (NÜTED AŞ) adlı   anonim şirket kuruldu.
 

Seda ŞengülSeda Şengül