Güncel
Giriş Tarihi : 25-04-2015 23:30   Güncelleme : 25-04-2015 22:00

On binler Sinop'tan “Nükleere Hayır“ dedi

Sinop Nükleer Karşıtı Platformu ve Türkiye'nin değişik illerinden gelen sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ile vatandaşlar, Çernobil felaketinin 29. yıl dönümünde Akkuyu ve Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santralleri protesto etti

On binler Sinop'tan “Nükleere Hayır“ dedi
 Sinop Nükleer Karşıtı Platformu ve Türkiye'nin değişik illerinden gelen sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ile vatandaşlar, Çernobil felaketinin 29. yıl dönümünde Akkuyu ve Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santralleri protesto etti.

Eski otogar mevkisinde toplanan gruptakiler,  "Nükleer santral istemiyoruz", "Nükleere inat, yaşasın hayat" pankartları eşliğinde Sakarya Caddesi'nden yürüyerek Uğur Mumcu Meydanı’na geldi.

Burada müzik eşliğinde halay çeken gruptakiler, slogan attı. 

Elektrik Mühendisleri Odası ( EMO) Genel Sekreteri ve Nükleer Karşıtı Platformu Türkiye Sekreteri Hüseyin Önder, meydanda yaptığı konuşmada, nükleer santrallerin insan yaşamını değersiz kılan bir yanı olduğunu söyledi.

Çernobil felaketinin bir milat olduğunu dile getiren Önder, şunları ifade etti:

"Gelişmiş ülkeler Çernobil'den sonra nükleer santrallerini teker teker kapatma kararı aldılar. Almanya, Avusturya, İsviçre nükleer santrallerini kapatma kararı aldı. Almanya’nın enerji ihtiyacı bizim iki buçuk mislimiz. Peki nereden karşılayacak? Güneşten karşılayacak. ABD yeni nükleer santral yapmıyor. Fransa nükleer santrallerini kademeli olarak azaltma kararı aldı. Japonya, Fukuşima’dan sonra bütün nükleer santrallerini kapattı, hiçbiri çalışmıyor. Aynı Japonya’ya 'gel burada nükleer santral kur' diyoruz. Bunların ne kadar tehlikeli olduğunu iki faciada görmedik mi? Nükleer santrallerin radyasyon sızıntısını önleyecek teknolojiyi hala bulamadılar, önleyemiyorlar. Kaza anında bu kentler yerle bir oluyor. İnsan yaşamını değersiz kılan bir yönü var nükleer santrallerin."

CHP Grup Başkanvekili ve Sinop Milletvekili Engin Altay ise 42 gün sonra Türkiye'nin sandığa gideceğini hatırlattı. 

 Altay, "8 Haziran sabahı Sinop halkının, Mersin halkının, Türkiye halkının hayatıyla kumar oynamak anlamına gelen bu projeyi çöpe atacağız. Söz veriyorum. Partim adına da söz veriyorum. Bizler, sizler Taksim'de direndik başardık, Gerze’de direndik başardık. İnce Burun’da mı başaramayacağız ama inşallah bunların hiçbirine ama hiçbirine gerek kalmayacak. İçiniz rahat olsun, 8 Haziran sabahı bu projeler yok hükmünde sayılacak. Bu benim size namus ve şeref sözümdür."

Konuşmaların ardından çeşitli müzik grupları şarkılar söyledi. 

hakan akbaşhakan akbaş