Güncel
Giriş Tarihi : 19-10-2018 10:49   Güncelleme : 19-10-2018 11:16

Organik bal nasıl anlaşılır?

Gerçek balın püf noktalarını anlattı

Organik bal nasıl anlaşılır?

Halkımız arasında her derde deva olarak bilinen bal ile ilgili olarak yıllardır arıcılık yapan ve bal satan Hüseyin ipek ile sizler için konuştuk merak edilenleri kendisine sorduk.

Hüseyin Bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Aslen Alaçamlıyım ismim Hüseyin İpek arıcılık benim baba mesleğim. Kendimi bildim bileli arıların kovanların içindeyim. Ben şuan 42 yaşındayım ve 30 seneden bu yana bu işi yapmaktayım. Her hafta Cuma günleri bal satmak amacıyla Gerze’ye geliyorum.

Bal alırken neye dikkat etmek gerekiyor?

Bal alırken tüketici olarak o balın tadına, kıvamına dikkat etmek gerekiyor

İyi bal nasıl anlaşılır?

İyi bal tadından kıvamından anlaşılır. Fakat şu anda merdiven altı sahte ballar üretilmekte ve bunların glükozdan veya nelerden ve nasıl üretildiği tam olarak bilinmemekte hatta tahlil laboratuvarlarının bile ayırt etmekte zorlanmaktadır.

Kısaca bal alacaksanız bildiğiniz kişiden alın

Şayet Bal alacaksanız benim tavsiyem bildiğiniz kişilerden şaşmayacaksınız. Şöyle ki benim sattığım ballar kendi balımdır veya biz balı bildiğimiz, güvendiğimiz, üreticilerden alır ona göre de satarız. Malumunuz piyasa da bir sürü şurup bal aroması verilerek satılmaktadır. Mesela benim müşterilerim hep sabittir tavsiye üzerine gelir.

Hakiki balın şuanda kilosu ne kadar?

Şu anda çiçek balının kilosu 60-80 lira arasında satılıyor. Şayet üreticinin elinde bal fazla ise fiyat düşük olur. Halk arasında ilaç olarak kullanılır denilen kestane balı piyasa da 150 TL arasında satılırken biz 100 TL’ye satmaktayız

Bizde her keseye uygun bal var diyorsunuz, orasını biraz açarmısınız?

Ne demiştik iyi bir balın kilosu 60-80 TL dir. Herkes 70-80 liraya alıp balı sofraya koyamaz. Fakat bizde 25-30 lirada bal var, o da nasıl diyeceksiniz? Adam arıya şekeri vermiştir o nispette de bal almıştır. İşte bu şekilde ki balın fiyatı da 25-30 TL.’yebulunabilir.

Kestane Balı buralarda şu kadar diyorsunuz, ama sizin kestane balının fiyatı neden düşük ?

Ayancık Sinop Erfelek yöresinde üretimi yapılan Kestane balı fazla olmadığından dolayı fiyatı bize göre biraz fazladır. Biz Bartın Kastamonu, Düzce tarafından Kestane Balını getiriyoruz, oralarda fazla üretim olduğu için fiyatlar biraz daha düşüktür.

Bu sene Karadeniz’de bal üretimi istenilen seviyede oldu mu ?

Bu sene bal üretimi Karadeniz bölgesinde ne yazık ki bir önceki sene gibi istenilen seviyede olmadı

Neden?

Mevsim ve yağışlardan dolayı diyebiliriz. Fazla yağmur çiçekleri yıkar arı da çiçeklerden gerekli poleni toplayamaz veya sisli hava arının uçuşunu engeller kovana mahkûm eder bu da bal üretimini etkiler

Eski den ayılar veya domuzlar kovanlara zarar vermesin diyerek ağaçlara asılan kovanlarımız vardı bu şekilde üretimlerimiz olurdu. Ama ne yazık ki artık doğru dürüst kimse de karakovan kalmadı.

Balın donması nedir?

İnsanlarımız bal donması konusunu ne yazık ki doğru dürüst bilmiyor, hakiki bal donar tereyağı gibi olur, donmazsa onda sıkıntı var demektir. Hatta televizyonlarda, radyolarda konunun uzmanları bunu hep söylemektedir.

Seda ŞengülSeda Şengül