Güncel
Giriş Tarihi : 30-06-2017 14:05   Güncelleme : 30-06-2017 15:00

“Organik tarım geleceği, organik ürün sağlığı korur”

''Örtü altı Organik Sebze Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında Gerze'de oluşturulan seralarda Organik ''Çengelköy Hıyarı'' yetiştirilecek

“Organik tarım geleceği, organik ürün sağlığı korur”
 Sinop İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Sinop İli Merkez ve Gerze İlçesinde Örtü altı Organik Sebze Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında Merkez İlçeye bağlı Korucuk köyünden Ali Acun’a ait bahçede gerçekleştirilen ürün tanıtımında bahçe içerisinde oluşturulan seralarda yetiştirilen ürünler hakkında bilgiler verildi.

 Bakanlık destekli oluşturulan proje hakkında bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Sezai Aydın, müdürlük olarak 2 ayrı proje hayata geçirdiklerini söyledi. Aydın; “Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce iki ayrı proje hayata geçirdik. Bunlardan ilki olan "Sinop İli Organik Tarımın Yaygınlaştırılması Eğitimi Projesi" 2014 yılında hazırlanarak Bakanlığımıza sunulmuştur. 3 yıllık olarak planlanan Projemiz Bakanlığımız Tarafından kabul edilerek 2015 yılında uygulanmaya başlanıldı. Projemizin amacı, Organik tarımla toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumak, ürün standardizasyonunu sağlamak, ürün kalitesini ve üreticinin gelirini artırmak amaçlanmaktadır. Proje ile Sinop İl ve İlçelerine bağlı köylerde Organik Tarımın geliştirilmesine yönelik eğitim projesi ile yörede organik ürün yetiştiriciliğinin sağlanması ve tüketicilere yönelik eğitim çalışması ile de organik ürüne olan talebi artırmak. Ayrıca geleceğimizin teminatı olan İlkokul ve Ortaokul çağındaki Öğrencilere Organik ürün üretimi ve tüketim bilincinin yerleştirilmesi amacıyla eğitimler verilmesidir” dedi. 

Gerze'de 19 Üreticiye Eğitim Verildi

Proje kapsamında il merkezi ve ilçelerde çok sayıda eğitimin verildiğini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Sezai Aydın, projenin bu yıl sonlanacağını söyledi. Aydın; “Proje yürütücülüğünü İl Müdürlüğümüz elemanlarından Ziraat Yüksek Mühendisi Ferda Bıçakcı ve Su Ürünleri Mühendisi Necat Demirbaş'ın yaptığı proje kapsamında 2015 yılında Merkez İlçemizde 53, Gerze İlçemizde 19, Erfelek İlçemizde 14 üreticimize eğitim verilmiştir. 2016 yılında Merkez İlçemizde 30, Boyabat İlçemizde 24 üreticiye Merkez İlçemizde bin 417 ortaokul ve ilkokul öğrencisine eğitimler verildi. Merkez Pazar yerinde 100 üretici ve 77 tüketiciye Organik Tarım konusunda farkındalığı yaratmak amacıyla anket çalışması yapıldı. 2017 yılında bu güne kadar Merkez hariç 8 İlçemizde 567 İlkokul öğrencisine eğitim verilmiş olup ilerleyen zamanlarda eğitimler devam ederek bu projemiz bu yılsonunda sonlandırılacaktır” diye konuştu.

Organik Tarım Geleceği, Organik Ürün Sağlığı Korur

 İl Müdürlüğünce hazırlanan diğer bir projenin ise Sinop İli Merkez ve Gerze İlçesinde Örtü altı Organik Sebze Yetiştiriciliği Projesi" olduğunu ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Sezai Aydın, “Organik tarım geleceği, organik ürün sağlığı korur” sloganı ile hazırlanan proje kapsamında Sinop ve Gerze’de organik ürünlerin yetiştiği seralar oluşturulduğunu belirtti. Aydın; “2016 yılında yine İl Müdürlüğümüzce hazırlanarak Bakanlığımıza sunulan "Sinop İli Merkez ve Gerze İlçesinde Örtü altı Organik Sebze Yetiştiriciliği Projesi" kabul edilerek 2017 yılında uygulamaya başlanıldı.  2017-2019 yılları arasında uygulanacak bu projemizin amacı İlimiz ve İlçelerinde Organik Tarımın yaygınlaştırılmasını sağlayarak organik sebze üretimini artırmaktır. Proje Kapsamında Merkez İlçemizden Korucuk köyünden Ali Acun, Abalı köyünden Sezgin Yavuz ve Mertoğlu köyünden Ümit Çekirdek, Gerze İlçemize bağlı Yaykıl köyünden Zeki Küçük ve Mahmuttırı köyünden Birgül Gökmen belirlenerek seraları organik tarım yapmak için hazırlanmıştır. Şubat ayında Yalova Bahçe Kültürleri araştırma Enstitüsü ile 3 bin 500 adet Çengelköy çeşidi hıyar ve 5 bin 500 adet Şencan-9 çeşidi domates fidesi organik üretimi için protokol yapılarak Mayıs ayında fideler teslim alınarak çiftçilerimize dağıtımı yapılmıştır. Yaklaşık 3 bin 50m2 alanda organik hıyar ve domates üretimine başlanılmıştır. Çiftçilerimizin ürettiği bu ürünleri sertifikalandırmak üzere çiftçilerimiz adına Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu ile sözleşme imzalanmış ve Kuruluş tarafından 23.06.2017 tarihinde gerekli kontroller yapılmıştır. Bu kontrollerin sonucunda çiftçilerimizin ürettiği hıyar ve domates için geçiş ürünü-2 sertifikası düzenlenecektir. Organik Tarım Kanunu gereğince ilk yıl direkt organik ürün sertifikası verilmeyip sırasıyla geçiş ürünü 1,geçiş ürünü 2 ve Organik ürün sertifikası verilmektedir. Bizim bu üreticilerimiz bu yıl geçiş ürünü 2 sertifikası aldığı taktirde seneye organik ürün sertifikası alabileceklerdir. Bu çiftçilerimizin seralarında kış dönemimde organik marul yetiştiriciliği yapmaları sağlanarak bu ürünleri de sertifikalandırılacaktır” dedi.

Kaynak Vitrin Haber 

Seda ŞengülSeda Şengül