Güncel
Giriş Tarihi : 16-06-2015 23:58   Güncelleme : 16-06-2015 23:28

Prof. Dr. Bircan adaylığını açıkladı

Prof. Dr. Recep Bircan adaylığını açıkladı. Bircan; Kem söz sahibine aittir!

Prof. Dr. Bircan adaylığını açıkladı
 Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, "İşimize bakıyoruz, kimseyi ötekileştirmiyoruz, karalamıyoruz, iftira atmıyoruz, farklı söylemlerle insanları hakikati olmayan şeylere yönlendirmiyoruz. Bizimle ilgili söylenen hak etmediğimiz sözler için de 'Kem söz sahibine aittir' diyoruz" dedi. 

Sinop Üniversitesinde 7 Temmuz Salı günü yapılacak olan rektörlük yarışı öncesi sular iyice ısındı. Ardarda gelen adaylık açıklamalarının sonuncusunu mevcut rektör Prof. Dr. Bircan düzenlediği basın toplantısıyla yaptı. Böylece şu ana kadar rektörlük yarışında 4 aday yerini aldı. 

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan dün Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek adaylığını açıkladı. Toplantıya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Bayrak, fakülte dekanları, dekan yardımcıları, yüksek okul müdürleri ve basın mensupları katıldı. Toplantıda çarpıcı açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Recep Bircan, diğer rektör adaylarına ve açıklamalarına sert cevaplar verdi. 

 
Gerginlik değil, saygıdan yanayız
Konuşmasının başında seçim takvimi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bircan; gerginlik ve kırıcılıktan uzak, huzurlu bir seçim süreci diledi. Bircan, "YÖK’ün bu kararı doğrultusunda üniversitemizde yapılacak Rektör Adayını Belirleme seçiminin 07 Temmuz 2015 Salı günü yapılması uygun görülmüştür. Bugüne kadar Sinop Üniversitesi’ne Rektör adayı olduğunu kamuoyuna açıklayan arkadaşlarımız sizler tarafından bilinmektedir. Şimdi onlarla birlikte inşallah hayırlı sonuçlar doğuracağına inandığımız bir yarışın içine girmiş bulunmaktayız. Bu yarışın öncelikle üniversitemiz ve ilimiz için güzelliklere vesile olmasını diliyoruz. Seçim dönemi ile ilgili çalışmaların, gerginlik ve kırıcılıktan uzak, huzurlu bir ortamda yürütülmesini temenni ediyoruz. Bu süreçte akademisyen arkadaşlarımızın birbirlerine saygılı olacaklarını umuyor ve diliyorum. Çünkü her gün karşılaşabileceğimiz insanlarla selamlaşabilecek bir mesafeyi korumalıyız diye düşünüyorum.Seçim dönemini hizmet yarışı olarak görüyor, hizmet yarışında aday arkadaşlara başarılar diliyorum. Görev başında bulunan bir rektör olarak, ikinci döneme, çalışma arkadaşlarımızın ısrarlı istekleri, başlatmış olduğumuz projelerin bitirilmesi ve yeni projelerimizin hayata geçirilebilmesi için talip olmuş bulunmaktayız.

Eserlerimizle gurur duyuyoruz
Üniversitenin 4 yıllık çalışmalarını özetleyen Prof. Dr. Recep Bircan sözlerini şöyle sürdürdü: "Son dört yıl boyunca gecemizi gündüzümüze katarak, bayram ve seyran demeden, tatil ve hafta sonuna bakmadan çalıştık, çalıştık, çalıştık… Doğru bildiğimiz yolda ilerledik.  Bazen üzüldük, bazen kırıldık, bazen yutkunduk, ama hiç kimseyi kırmamaya çalıştık. Hemen hemen her sene siz güzide basın mensuplarıyla, bir araya gelerek yıllık değerlendirmeler yaptık ve güncel hedeflerimizi kamuoyuyla paylaştık. Bu sebeple, çalışma arkadaşlarımızın da yoğun ısrarıyla tekrar talip olduğumuz Rektörlük görevi için kendimizi uzun uzun anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Zira önünüzde hazır bulunan ve beraber tecrübe ettiğimiz dört yıllık görev süremizde tamamladığımız projelerimizi, başlattığımız ve büyük bir kararlılıkla devam ettirdiğimiz çalışmalarımızı, yeni kampüs alanımızda yükselmeye başlayan inşaatlarımızın görsellerini içeren kitap ve dokümanlar zaten her şeyi bütün gerçekliğiyle yansıtıyor. Yani biz zaten yaptık, yapıyoruz diyoruz ve yapacaklarımızın teminatını da şöyle geriye dönüp bakarak, gurur duyduğumuz eserlerimizin güveniyle çok rahat verebiliyoruz. 
Fakülte sayımızı yüzde 100 arttırdık
Fakülte sayımızı %100 arttırarak dörtten sekize çıkardık. Mevcut fakültelerimize ilaveten; İlahiyat Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesini kurduk. Turizm, Eğitim ve Kültür kenti olmayı kendine vizyon edinmiş Karadeniz’in incisi, Güzel Ülkem Türkiye’nin en mutlu kenti Sinop’un turizmine katkı yapabilmek için Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nu faaliyete geçirdik. Hem yetiştirdiğimiz elemanlarla ve hem de Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinde misafir ettiğimiz konuklarla ülke turizmine de çok önemli katkılar yapıyoruz. Temmuz 2011’de göreve geldiğimizde toplam öğrenci sayımız 
yaklaşık 3 100 iken 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında sadece yeni kayıt için üniversitemize verilen toplam öğrenci kontenjanı 3 bin 500 civarındadır.

Üniversitemiz Türkiye ikincisi oldu
Temmuz 2011’de aktif uygulama ve araştırma merkezimiz hiç yokken bugün 12 adet uygulama ve araştırma merkezimiz vardır. Dört yıl boyunca sosyal bir üniversite olmak için çalıştık. Bu amaçla, şehir-üniversite işbirliğine katkı sağlaması için Karadeniz Bölgesinde ilk Çocuk Üniversitesini, Deniz Yıldızları Anaokulunu,  Türkiye’nin edebiyat temalı ilk uygulama oteli olan Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelini ve Sürekli Eğitim Merkezini açtık. Bu kurumların tamamı hem üniversitemize, hem de Sinop’a hizmet etmekte ve artı değer katmaktadır. Öğretim üyesi sayımız 83’ten 169’a; İdari personel sayımız 180’den 287’ye; Öğrencisi olan program sayımız 32’den 61’e yükselmiştir. 2007 yılında kurulan 27 devlet üniversitesi arasında URAP tarafından yapılan 2014 yılı Akademik Kalite Başarı sıralamasında üniversitemiz 2. sıraya yükselmiştir. Üniversitemizin bilişim alt yapısına yatırım yaparak 2011’de 20 Megabit olan internet erişim hızı, 2014’de yaklaşık 13 kat arttırılarak 250 Megabite yükseltilmiştir. Ayrıca tüm birimlerimize yüksek kalitede kablosuz internete erişim imkânı getirilmiştir.

Sinop'un değerlerini yaşattık
Sinop’un değerlerini yaşatmak amacıyla Sinop’a katkı sağlamış tarihsel şahsiyetlerin isimlerini çeşitli birimlerimize verdik; vermeye de devam edeceğiz. Örneğin Seydi Ali Reis’in ismi araştırma Gemimize, Ahmet Muhip Dıranas’ın ismi uygulama Otelimize, Mahmut Kefevi’nin adı da bir araştırma merkezimize verilmiştir. Göreve başladığımızda önemli hedeflerimizden biri de şüphesiz ki Yeni Kampüs alanı idi. Çünkü Sinop Merkezinde altı farklı yerleşkede eğitim ve öğretim faaliyetini sürdürmekteyiz. Dolayısıyla 2011 yılında göreve gelir gelmez ilk işimiz kampüs olabilecek alanları araştırmak oldu. Hamdolsun, bu gayretlerimizin sonucunda yaklaşık 300 dönümlük bir merkezi Kampüs alanı oluşturduk"

İftirayla propaganda yapılmamalı!
Sinop Üniversitesi, Sinop’un en büyük ailesidir. Dolayısıyla bu ailenin tamamı bizim ekibimizdir. Bu toplantıda başka bir şeye öncelikle dikkat çekmek istiyoruz; öğrencilerini hayata hazırlayan bir üniversite hocası için en önemli niteliklerden biri olarak gördüğümüz ve meşruiyetini vicdanlardan aldığına inandığımız hak duygusuna. Evet, hepimizin malumu olduğu üzere seçimler adayların kendilerini insanlara anlattıkları, yapmak istediklerini paylaştıkları ve bunun için oylarına talip oldukları süreçlerdir. Bu tür süreçlerde adayların önünde iki seçenek bulunur; ilki az önce ifade ettiğim üzere kendi vizyonlarını, projelerini, planlarını ve birlikte yola çıktıkları ekiplerini anlatmak. Dürüstçe, mertçe ve saptırmadan. Hepimiz için en doğrusu ve hak olduğuna inandığım bu seçeneğin dışında bir de karalama, iftira atma, gerçekleri saptırma ve bu yolla propaganda yapma gibi bir yol vardır. Bazen üzülerek bu yola da tevessül edildiğini görüyoruz. Maalesef bazı söylemlerinde ve tutumlarında adaylarımızın birbirlerini eleştirmek için harcadıkları enerji ve zaman, üniversitemizi ilerletmek için harcadıklarından fazla oluyor. Oysa bu seçim de diğer bütün seçimler gibi geçip gidecek ve kurumların asli unsurları olan bizler yine yüz yüze bakacağız. Yüzümüzü eğmeden birbirimize gülümseyebilmeli, ortak sorumluluklarımızın farkında olduğumuzu gösterebilmeli ve Sinop Üniversitesi paydası etrafında toplanabilmeliyiz. 

Biz işimize bakıyoruz
Çalışma arkadaşlarımla birlikte 2011 yılında Rektörlük görevine başladığım günden beri titizlikle riayet etmeye çalıştığımız bir ilke kararımız var. İşimize bakıyoruz, kimseyi ötekileştirmiyoruz, karalamıyoruz, iftira atmıyoruz, farklı söylemlerle insanları hakikati olmayan şeylere yönlendirmiyoruz. Bazıları yöneticiliğin ve özellikle seçim süreçlerinin taktik hamleler gerektirdiği düşüncesiyle bu menfi davranışları makul göstermeye çalışabilir. Ancak biz temiz kalmanın her şeyden önemli olduğuna inanıyoruz. 

Onları teessürle izliyoruz
Geçen dört yıllık süreçte hep bu düşünceyle hareket ettik ve bütün enerjimizi sadece kurumumuzun gelişimine harcadık. İnsanın olduğu her kurumda söz konusu olabilecek bazı küçük anlaşmazlıkları büyük çatışmalarmış gibi gösteren, herkesi memnun etmenin mümkün olmadığını kendi idarecilik deneyimleriyle görmüş olsalar da yadsıyan arkadaşlarımız var. Zaten projesi hazırlanmış ve hayata geçirilmiş çalışmaları yapacaklarını iddia eden, gerekli mercilere açılması için başvuruda bulunulmuş birimleri açma vaadinde bulunan, rakamlar ve istatistikler ortada iken Üniversitemizin yaptığı atılımı görmezden gelenleri teessüfle izliyor ve onları üniversite personelimiz ile kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. 

Kem söz sahibine aittir!
Bizimle ilgili söylenen hak etmediğimiz sözler için de 'Kem söz sahibine aittir' diyoruz. Tabi bu yöndeki bazı beyanları yine de iyi niyetle karşılamaya gayret ediyoruz. Belki bu arkadaşlarımız üniversitemizin birçok alanda yaptığı büyük hamleyi ve kaydettiği gelişmeyi yakından takip edememiş olabilirler. Üniversitemizi çok yönlü tanıyamamış ve dinamiklerini keşfedememiş de olabilirler. Oysa üniversitemizin fiziki, teknolojik ve insan kaynakları altyapısının nereden nereye geldiği, personelinin, hocasının ve öğrencisinin önünün birçoğu ilk defa bizim dönemimizde sağlanmış imkânlarla nasıl açıldığı yazılı ve görsel medyada, hazırladığımız dokümanlarda ve resmi internet sitemizde ayrıntılı olarak mevcuttur. Fazla söze gerek yok, yaptıklarımızla vaat edilenleri karşılaştırmanız yeterli olacaktır. 

Karşınıza alnımız ak çıkıyoruz
Biz yönetim olarak çıktığımız bu yolda her şeye rağmen çok mesafe kat ettik. Bunu yaparken de devlet imkânlarını en sağlıklı biçimde kullanmaya çalıştık. Uzun vadeli düşündük ve ona göre hareket ettik. Mesela yeni kampüs alanımızda modern ve tam donanımlı bir Eğitim Fakültesi binası projemiz olduğu için daha önce mevcut fakülte binasına ek olarak planlanmış hizmet binasının inşaatına hiç başlamadık. Kaynakların, hepimizin kaynakları olduğu düşüncesiyle, devletin bütçesinin sırf iş olsun diye çarçur edilmesine izin vermedik. Çünkü biz önümüzdeki seçimlere değil insanımıza ve yarınlarımıza yatırım yaptık. Bu yüzden de sizlerin karşısına alnı ak bir kardeşiniz olarak çıkabiliyor ve gördüğüm yoğun teveccüh neticesinde tekrar aday olduğumu beyan edebiliyorum. Sinop Üniversitesi olarak eğitim, öğretim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetleri ile küresel düzeyde liderlik eden, kültürümüzün ve toplumumuzun her bireyine, hiçbir ayrım gözetmeksizin aynı değeri veren bir yönetim anlayışıyla çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Ben ve çalışma arkadaşlarım hep beraber başardık ancak daha gidecek çok yolumuz var. Örneğin büyük bir kararlılıkla başlattığımız Kuzey Kampüs Projesini çok hızlı bir şekilde tamamlamak istiyoruz. Yine, tamamlandığında hem Sinop’un hem de üniversitemizin çehresini tamamen değiştirecek olan; içinde 5 fakülte, 2 yüksekokul, 1 ilkokul, 1 ortaokul ve çok sayıda sosyal donatıya sahip olacak Güney Kampüs Projesini hayata geçirmek istiyoruz. Seçim sonucunda üniversitemizin kazançlı çıkmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: Vitrinhaber
hakan akbaşhakan akbaş